Mindenhol apad, alul árad

Miskolc – Folyik a kárfelmérés és a védekezéshez használt anyagok pótlása.

Folyóink mindenhol apadnak, de a Tisza alsóbb szakaszán még áradásról számolt be lapunknak Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. Jelenleg a kárfelmérés és a védelmi anyagok pótlása folyik, valamint le kell kaszálni a Tisza hatszáz kilométer hosszú töltését, valamint a védekezés során tönkretett utakat is rendbe kell hozni, hogy egy következő alkalommal meg lehessen közelíteni a gátakat. A kinyitott töltésszakaszokat is le kell zárni, valamint gondoskodni kell az ellopott zsilipek pótlásáról, időleges eltömedékelésükről. Több helyen a tolvajok ugyanis alapos munkát végeztek. Sajószentpéternél a gát bal partjánál lévő zsilipnél nem csak a könnyen mozdítható részeket lopták el, de a zsilipaknába tüzet gyújtottak, hogy a hőtől elporladó betonból a lemezek sínjeként használ U-idomacélt is el tudják vinni. Ezek helyreállítása tervezéssel, földmunkával, ideiglenes körgát kialakításával, terhelési próbával együtt húszmillió forint körüli összeget emészt fel.

A Hernádon csütörtökön szüntették meg a készültséget, azonban két gátőrjárásban – Vilmány és Garadna környékén – még fenn kell tartani a készültséget, de dolgoznak a vízügyesek az elöntött mezőgazdasági területeknél is. Itt szivattyúkkal emelik át a töltés mentett oldaláról a vizet a befogadó folyókba.

A meteorológiai előrejelzések szerint újabb nagy mennyiségű csapadék várható, ezért a töltések ideiglenes erősítését indokolt fenntartani – mondta még Csont Csaba.

ÉM-SZP