Minden úszónagyság Debrecenbe jön

Akt.:
Úszó országos bajnokság Debrecenben - Sajtótájékoztató
Úszó országos bajnokság Debrecenben - Sajtótájékoztató
Debrecen – Szerdán kezdődik a cívisvárosban az idei úszó országos bajnokság.

Szerdától szombatig tart a Debreceni Sportuszodában a CXIII. Országos Bajnokság Széchy Tamás Emlékére elnevezésű úszóviadal, amelyen világsztárok egész sora mutatja meg tudását a világbajnokság előtt a várhatóan szépszámú debreceni publikumnak.

A teljesség igénye nélkül sorolva a neveket megméretteti magát a cívisvárosban például Cseh László, Gyurta Dániel, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelin és persze végül, de nagyon nem utolsósorban Risztov Éva, a Debreceni Sportcentrum klasszisa is, aki az 1500 és a 800 mellett 400 méter gyorson próbál szerencsét. A világnagyságok csodálata mellett tehát hazai aranyért is izgulhat majd a közönség, amely a délelőtti időfutamokat teljesen ingyenesen, a délutáni döntőket (17 órától kezdődnek a finálék) pedig jutányos áron tekintheti meg. A 14 évnél fiatalabbak és a 65 esztendőnél idősebbek a döntőket is díjmentesen tapsolhatják végig.

A magyar úszóelit szinte teljes egészében részt vesz a viadalon: a 40 versenyszámra sok száz nevezés érkezett. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola 11 versenyzővel képviselteti magát, Risztov Évától két aranyat és egy dobogós helyezést remélnek a debreceniek, s ezen túl még két cívisvárosi döntős helyre is van remény.

Risztov Éva aranyat nyerne

Az esemény kedd délutáni sajtótájékoztatóján Kiss László szövetségi kapitány azzal kezdte mondandóját, az úszóválogatott szinte hazatér Debrecenbe és megköszönte, hogy a város maximális segítséget nyújtott az optimális felkészüléshez. Kiemelte, hogy a cívisvárosi ob olimpiai kvalifikációs verseny, azaz mindenki számára nagy lehetőség rejlik benne. A hazaiak üdvöskéje, Risztov Éva elmondta, hogy szeretne bizonyítani mindenkinek, aki bízott benne.

Úszó országos bajnokság Debrecenben - Risztov Éva aranyat nyerne

– Nem ígérek országos csúcsot, azt inkább meghagyom a sanghaji világbajnokságra, de aranyat szeretnék nyerni a városnak – mosolyodott el az úszónő, aki felhívta a figyelmet a 400 méteres gyorsúszás számra is, amelyen rajta kívül rajthoz áll Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelin és Kapás Boglárka is.

Egyébként jellemző a verseny színvonalára, hogy szerdán a programnyitó 200 méteres férfi gyorsúszás előfutamaiban az előzetes nevezések alapján már olyan nemzetközi klasszisok szállnak vízbe, mint például Cseh László (háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok, tizenötszörös Európa-bajnok), Gyurta Dániel (olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok) vagy éppen Kis Gergő (Európa-bajnok).

HBN