Minden tizedik magyar felnőtt kipróbálta már a kannabiszt

Minden tizedik magyar felnőtt kipróbálta már a kannabiszt
A kannabisz kivételével csökken vagy stagnál az egyes kábítószerek kipróbálása, használata Magyarországon – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont idei jelentéséből.

Hazánkban mintegy félmillió felnőtt próbálta már ki a kannabiszt, 2007-ben 140 ezer fogyasztót mértek, ráadásul az európai átlagnál kevesebben hagynak fel nálunk a használattal.
A középiskolások körében szintén a kannabisz vezeti a legnépszerűbb tiltott anyagok listáját, a sort az ecstasy és az amfetaminok követik. A felmérés szerint azok közül, akik 2009-ben kezelésre jelentkeztek kábítószer problémák miatt, a legtöbben – 70 százalék – kannabisz-használat miatt kértek segítséget, igaz többségük az úgynevezett elterelés miatt.

Az uniós tapasztalatokkal ellentétben Magyarországon az ecstasy tabletták népszerűbbek az amfetaminoknál. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2010-es jelentése szerint, míg az amfetamint 120 ezer felnőtt próbálta ki három évvel ezelőtt, addig az ecstasy esetében ez a szám akkor meghaladta a 150 ezret. Mindkét szernél 30-30 ezerre tehető azok száma, akik saját bevallásuk szerint egy évvel azelőtt is fogyasztónak számítottak. A kezelésben részt vevő amfetamin-fogyasztók többsége, 80 százaléka férfi, negyede pedig gyakori használónak számít. Körükben minden ötödik ember intravénásan adagol.

Míg az amfetamint szúrók aránya nő, a felmérés szerint a heroint intravénásan adagoló kábítószeresek száma csökken. Az adatok alapján a kokainfogyasztás igen alacsonynak mondható Magyarországon, 2007-es statisztika szerint a lakosság nem egészen 1 százaléka próbálta ki a szert életében legalább egyszer. A nyomozati és a lefoglalási adatokból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a kokain-használat egyre inkább terjed az országban.
– Független Hírügynökség –