Minden tizedik beteg biztosításával gond van

Beteg - Illusztráció
Beteg - Illusztráció
Majdnem minden tizedik rendelőbe érkező beteg egészségbiztosításával volt valamilyen probléma – ez derült ki az egy hete működő taj-szám ellenőrzésekből.

Az egészségbiztosítót nem lepték meg az adatok: szerintük a magyarok 10 százaléka jogosulatlanul veszi jelenleg igény be az egészségügyi ellátást. Év végéig még csak figyelmeztetnek az orvosok, de jövőre már fizetnie kell azoknak, akik nem rendezik a jogviszonyukat – számolt be az RTL Klub Híradó.

Telefonon és számítógépen ezen a héten csaknem 200 ezer taj-szám érvényességét ellenőrizték a kórházakban és a rendelőkben. Tízből kilenc beteg egészségbiztosítása rendben volt. Minden 10-nél azonban volt valami probléma. Eddig körülbelül 20 ezer úgynevezett potyautast figyelmeztettek az orvosok.

Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője szerint az adatbázisban is 10 százalék azoknak az aránya, akiknek nincs jogviszonya, így a számok igazolják az OEP korábbi adatait, amelyek szerint az országban körülbelül 1 millió ember jogosulatlanul veszi igénybe az egészségügyi ellátást. Őket keresik mostantól. A háziorvosok titkosított listákon vagy számítógépes szoftvereken is megkapják azoknak a névsorát, akikkel valamilyen gond van.

A taj-szám ellenőrzés egyelőre zökkenőmentesen zajlik. De néhány érdekes esetről már érkezett bejelentés az egészségbiztosítóhoz. Székesfehérváron egy orvos minden olyan betegét felhívta, aki szerepel a potyautasok listáján, egy másik orvos pedig a titkos és személyes adatokat tartalmazó papírt a rendelője ajtajára akarta kifüggeszteni.

2008-tól, akinek érvénytelen a taj-száma, fizetnie kell a gyógyításért. Év végéig még mindenki tisztázhatja magát. Erre az egészségpénztárakban megerősített ügyfélszolgálattal készülnek.