Minden rekordot megdöntött a Munkácsy-tárlat

Az adatok szerint az elmúlt 10 évben a Magyar Nemzeti Galéria idei Munkácsy-tárlata volt a leglátogatottabb kiállítás Magyarországon.

A művész 125 képét összesen 353 278-an nézték meg a nyitás, vagyis március 24-e óta. A tárlatot vasárnap este 10 órakor zárták, a festményeket hétfőn már csomagolják. Múzeumok és magángyűjtők adták kölcsön Munkácsy-képeiket a kiállításra, itthonról és külföldről egyaránt érkeztek képek a Nemzeti Galériába. A 125 képből 50 magyarországi, a többit 12 külföldi államból hozták.

Június második felében nézhették meg először a látogatók az Ásító inas című alkotást, amit Pákh Imre szerzett meg 38 millió forintnak megfelelő összegért egy londoni árverésen – szintén júniusban. A magyar származású amerikai üzletember emellett 27 másik képet adott kölcsön a kiállításra.

Pákh Imre gyűjteménye Magyarországon marad: a debreceni Déri Múzeum láthatják az érdeklődők szeptember elejétől – tudta meg a Független Hírügynökség a Magyar Nemzeti Galéria PR-munkatársától. A héten minden festményt visszavisznek a tulajdonosának. A korábbi festészeti kiállítások közül Monet képeire 250 ezer, a francia festők alkotásaira pedig 300 ezer ember volt kíváncsi.További hírek a Magyarország kategóriából