Minden ötödik sztrádabaleset a leállósávban történik

Minden ötödik balesetet a leállósávok helytelen használata okozza itthon az autópályákon, de a sztrádák még így is háromszor biztonságosabbak, mint az alacsonyabb rendű közutak. Az Állami Autópályakezelő Zrt. hamarosan akciókampányt indít, amellyel a szabályok betartására, a körültekintő vezetésre, a biztonsági öv és a fényvisszaverő mellény használatára hívja fel a figyelmet.

Minden ötödik autópályabalesetet az okozza, hogy az autósok nem tartják be a közlekedési szabályokat és különböző okokból a kocsin kívül tartózkodnak a leállósávban. Az úttesten haladó gyalogosokat gyakran elütik, illetve a leállósávban veszteglő járművekbe ütköznek bele a nagy sebességgel arra haladók. Az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Zrt. két évre visszamenőleg összesen 57 baleset adatait vizsgálta, amelyekben 74 ember halt meg.

A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye az, hogy a halálos áldozatok majdnem háromnegyede, 45 ember külföldi volt. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy az autópályák még így is háromszor biztonságosabbak az alacsonyabb rendú közutaknál, ugyanakkor a sztrádabalesetek súlyosabbak, hiszen a járművek nagyobb sebességgel mennek – mondta a Független Hírügynökségnek Winkler-Virág András, az ÁAK Zrt. kommunikációs vezetője.

A kutatás egyik legfontosabb következtetése, hogy a vártnál jóval kevesebben használták a biztonsági övet. Az autópályákon minden második ember értelmetlenül halt meg, mert ha bekötötte volna az övet, akkor súlyos vagy könnyű sérüléssel, de túlélte volna a balesetet. Fontos tudni azt is, hogy a leállósávot tilos előzésre használni, a hosszabb utakon pedig érdemes pihenőket beiktatni, hogy a sofőr koncentrációs képessége megfelelő legyen. Mivel a közlekedési szabályok betartása is sokak életét megmenthette volna, az ÁAK Zrt. akciókampányt dolgozott ki, hogy ezeknek a fontosságára ismét felhívja a figyelmet és ezzel visszaszorítsa a halálos sztrádabalesetek számát. A kampányról részleteket egyelőre nem tudni.Sporthírek