Minden önkormányzatot akdálymentesíteni kell, legkésőbb 2010 végére

Az Országgyűlés elfogadta hétfőn azt a törvénymódosítást, amely szerint a korábbi 2013-as határidő helyett harmarabb, legkésőbb 2010 végéig akadálymentesíteni kell az ország összes önkormányzatát. A javaslatot 317 igen, 5 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők. Az új szabályozás ütemezési tervet is mellékel a következő évek akadálymentesítési feladataihoz, eszerint az egészségügyi alapellátást jövő év végére mindenhol elérhetővé kell tenni a fogyatékkal élőknek.

Az új szabályozás szerint 2010. december 31-ig nemcsak az épületek fizikai akadálymentesítését kell befejezni, hanem a látás- vagy hallássérült embereknek is lehetővé kell az önálló ügyintézést. Az egészségügyi alapellátás épületeit már jövő év végére akadálymentesíteni kell mindenhol, a szociális alapellátást biztosító intézetek, óvodák vagy alapfokú iskolák esetében 2009 végéig kell biztosítani az esélyegyenlőséget a 2000 főnél nagyobb lakosságú településeken. Ugyanez, tehát 2009 vége a határidő a gyermekvédelmi alapellátást biztosító intézeteknél is, de csak a több mint tízezer fős településeknél. A középfokú iskolák valamint a gyermekvédelmi, szociális és egészségügyi szakellátást nyújtó intézményeknél az akadálymentesítést a törvény szerint a megyei és a fővárosi önkormányzatoknak kell elvégezniük.

Felmérések szerint a középületeknek alig harmada akadálymentesített, ezenbelül az önkormányzatiak 13,3, a minisztériumi fenntartású épületek 60 százaléka ilyen. A mostani és az előző kormányok sorra halogatták a középületek akadálymentesítését, amelynek határideje eredetileg 2004 vége volt egy 1998-as törvény szerint. Tavaly végül az Országgyűlés módosította a jogszabályt, és a költségvetési szerveknél 2010, az önkormányzatoknál 2013 végéig tolta ki a határidőt. Sólyom László viszont visszaküldte a törvényt megfontolásra, úgy gondolta ugyanis, hogy a 2013-as határidő túl távoli, és most ezt módosította a parlament.

A Kormányszóvivői Iroda korábbi tájékoztatása szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja 15 milliárd forintot biztosít az állami közszolgáltatások akadálymentesítésére. Az önkormányzati közszolgáltatások esetében a regionális operatív programokon keresztül lehet hozzájutni a szükséges forrásokhoz.