Minden negyedik halálesetet daganatos megbetegedés okoz

Idén 280 millió forintot fordít a kormány emlő-, méhnyakrák, valamint a kísérleti jelleggel működő vastag-és végbélszűrés támogatására, fejlesztésére, az alkalmi ajak -és szájrák szűrésre pedig 60 millió forint jut -olvasható az Egészségügyi Minisztérium jelentésében, amit a Nemzeti Rákellenes világnap alkalmából készített a kormány számára. A dokumentum szerint Magyarországon az összes haláleset 25 százalékát továbbra is a daganatos betegségek okozzák, a halálozási statisztikák pedig többszöresei az uniós átlagnak. A jelentést szerdai ülésén hallgatta meg a kormány -mondta el Gál J. Zoltán, kormányszóvivő.

A riasztó adatok visszorítása érdekében a jelentés szerint a korszerzű, jól működő kórházak mellett szemléletváltásra is szükség van, a szűrővizsgálatokon való részvétel ugyanis elsősorban egyéni felelősség. Felvilágosító kampányra és a lakosságot mozgósító programokra az egészségügyi tárca idén 30 millió forintos pályázatot ír ki, diagnosztikai központok kilakítására pedig 17,5 millió forintot biztosít a kormány idén -mondta Gál J. Zoltán.

A jelentés kitér az onkológiai rendszer átalakítására is, 2006-tól ugyanis már a korábbi 450 ellátóhely helyett csak 50 kórház végez ilyen ellátást, a kormány indoklása szerint azért, hogy csak olyan helyeken kapjanak onkológiai ellátást a betegek, ahol garantált a biztonságos és színvonalas ellátás. A tervek szerint a kórházátalakítás befejezése után a megmaradt onkológiai centrumok címzett támogatást fognak kapni, amit csak a daganatos betegek kezelésére fordíthatnak majd. Az onkológiai centrumok fejlesztésére egyébként az Új Magyarország Fejlesztési Terv 9 milliárd forintot biztosít.