Minden negyedik ember dolgozik, és újabb munkahelyek bővülése várható

Akt.:
A felmérések szerint jelentősebb számú új munkaerőigény van a termék-összeszerelő munkakörökben
A felmérések szerint jelentősebb számú új munkaerőigény van a termék-összeszerelő munkakörökben
Miskolc – Másfélszer annyi a fizikai foglalkozású, mint a szellemi, többen a versenyszférában.

Ahogy arról már beszámoltunk, a KSH friss adatai alapján megyénkben 2017 második negyedévében hat százalék alá, 5,5-re csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatás 61,3 százalékra emelkedett.

Több a fizikai

2017-ben a szeptemberi adatok alapján 157 581-en dolgoztak a megyénkben, ebből 96 146 fizikai foglalkozású és 60 978 szellemi. A versenyszférában 82 801-en, míg 65 818-an a költségvetésiben, 147 581-en teljes munkaidőben. A legtöbben (42 115) az iparban, melybe beletartozik a feldolgozóipartól a bányászaton át a villamos energián keresztül a vízellátás és hulladékgazdálkodás is.

A következő nagy ágazat a humán egészségügy, szociális ellátás, amelyben 38 302 ember végzi a munkáját. Jelentős az oktatás és a közigazgatás 17 és 15 ezer felett, illetve a kereskedelem, gépjárműjavítás, több mint 10 ezer munkavállalóval. A legkevesebben, 737-en információ, kommunikáció ágazatban, 760-an, ingatlanügyletek, és 827-en pénzügyi, biztosítási tevékenység ágazatban végzik a munkájukat. Az iparban négy fizikai dolgozóra jut egy szellemi, míg az oktatásban éppen fordítva.

Megyénkben az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások száma mindössze 115, ami a legkevesebb az országban. Ennek az adatnak a fényében azonban különösen érdekes az, hogy az egy lakosra jutó ipari termelés tekintetében tizenegy megyét is megelőz Borsod-Abaúj-Zemplén!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2016 és 2021 közötti foglalkoztatási stratégiájában azt írják, a feldolgozóipar szerepe meghatározó a megyében a foglalkoztatottak számát tekintve, mert 2016. I. félévében körülbelül 35 ezer főt foglalkoztattak. „Az üres állások 28 százaléka (349 darab) a feldolgozóipar területén volt, melynek kimutatása vállalati felmérés alapján történt. Ebben az ágazatban a jellemzően magas munkaerőigény ellenére is csak kevés munkahelyet töltenek be támogatással. Jelentős volt a foglalkoztatotti létszám az adminisztratív, támogató szolgáltatás területein, az építőipari, szállítási, raktározási ágazatokban, továbbá a kereskedelemben és a gépjárműjavítás terén.

A megyében, főként Miskolcon további munkahelyek bővülése várható az autóiparban, illetve kormányzati ösztönzők következtében az építőiparban. Folyamatos a munkaerőigény az ügyfélkapcsolati, ügyviteli munkakörökben is. Továbbá számolni kell munkahelyteremtéssel azon ágazatoknál, ahol jellemzően nagy a fluktuáció: mezőgazdaság, kereskedelem, vendéglátás, szállítás, építőipar. A felmérések alapján az alábbi munkakörökben van jelentősebb számú új munkaerőigény: termék-összeszerelő, mechanikai gépösszeszerelő, lakatos, hegesztő”.

A mezőgazdaság vezet

Ahhoz, hogy javuljanak a foglalkoztatási mutatók, persze több munkahelyre van szükség, nem mindegy tehát, hogy hány vállalkozás működik a megyében. A 2017. szeptember 30-i KSH-adatok szerint a gazdasági szervezetek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 83 600, ebből társas vállalkozás 18 967, önálló vállalkozó 56 105, nonprofit szervezet 7118. A legtöbb, majd 25 ezer a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazatban működik, jelentősebb még a kereskedelem, gépjárműjavítás (7823), az ingatlanügyletek (7425) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (6848). Mindössze 51 vállalkozás sorolható a bányászat, kőfejtés ágazatba, ettől kevesebben csak a közigazgatás és az egyéb kategóriában vannak.

A megyében az országos átlagnál némileg jelentősebb szerepet játszik a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, valamint a humán-szolgáltatások ága, némileg alacsonyabb az infokommunikációs, valamint a szakmai, tudományos tevékenységek körében működő vállalkozások száma.

A megye vállalkozásszerkezete vállalkozási demográfia szerint nagyon hasonlít az országosra. A társas vállalkozások nagy része (90,9 százalék) 1–9 fős, további 5 százalék pedig 10–19 főt foglalkoztat. A megyében 2015-ben 36 cég volt, amely 250 főnél több munkavállalóval működött, ami a megyék közül a nyolcadik legtöbb (a működő társas vállalkozások teljes körét tekintve B.-A.-Z. megyében van a hatodik legtöbb).

Horváth Imre


A miskolciban összpontosulnak

A vállalkozások a Miskolci járásban összpontosulnak, a megyei társas vállalkozások 55 százaléka működik itt. Relatíve több vállalkozás működik a Kazincbarcikai (6,37%), a Mezőkövesdi (4,74%), valamint a Szerencsi (4,6%) járásban. A legkevesebb társas vállalkozás a Cigándi (összesen 88), a Mezőcsáti (147), valamint a Putnoki járásban van (192).

250 főnél többet foglalkoztató cégek működnek a Miskolci (21) mellett az Encsi (1) a Szerencsi (1), a Kazincbarcikai (2), a Mezőkövesdi (3), a Sárospataki (1), az Ózdi (1), a Sátoraljaújhelyi (3) és a Tiszaújvárosi (3) járásban.


Miskolc - Még nem pörög a munkaerőpiac, de minden területen kínálnak állásokat. A KSH friss adatai alapján 2017 második negyedévében hat százalék alá, 5,5-re csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatás 61,3 százalékra emelkedett. Az adatok azért is nagyon szépek, mert a közfoglalk...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állam és az önkormányzat nagy foglalkoztató megyénkben. Milyen munkát kínálnak a megyében? Mi a helyzet a foglalkoztatással? „A megye foglalkoztatási helyzetét vizsgálva azt láthatjuk, hogy a válságból való kilábalás óta az aktivitási arány és a foglalkoztatási ráta is f...