“Minden napra egy mese Tállyáról”

Akt.:
Tállya látképe
Tállya látképe - © Fotó: facebook.com/tallyaertegyesulet
Tállya – A Tállyáért Egyesület pályázatot hirdet fiatal művészek között divattervezés, ékszerkészítés, szobrászat, építészet, belsőépítészet és fotó kategóriákban.

A pályázat tárgya, célja

A Tállyáért Egyesület célja egy olyan alkotótábor létrehozása, ahol a különböző művészetek felől érkező alkotók különböző túrák és bemutatók segítségével megismerik Tállyát, és a Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi hagyományaival rendelkező településre jellemző történetek, tárgyak, hagyományok felhasználásával egy művészeti alkotásra tervet készítenek. A terveket szakmai zsűri bírálja el. A Tállyáért Egyesület vállalja, hogy finanszírozza a nyertes munkák megvalósítását, illetve széles körben biztosítja azok megjelenését. A különböző kategóriák témái a következők

Divattervezés

E kategóriában a Tállyára jellemző úgynevezett úri hímzés, a jellegzetes motívumok, az egykori öltözködési hagyományok megismerése és felhasználása a cél. A győztes tervet az októberi Zoób Katti divatbemutatón mutatják be.

Ékszerkészítés

E kategóriában az alkotók megismerik a Tállyát körülölelő hegyekben található értékes ásványokat, melyek felhasználásával elkészítik ékszerterveiket. A nyertes munka elkészül, és szintén bemutatják az októberi Zoób Katti divatbemutatón.

Szobrászat

E kategóriában a művészek a tállyai kőfaragó mester mellett megtanulják a tokaj-hegyaljai földalatti pincék egyik legfontosabb alkotóelemének, a léleklyuknak a funkcióját, és annak a lefedésére alkalmas terveket készítenek. Vagy egy kijelölt tállyai szőlődűlő bejárásával és megismerésével az arra a dűlőre jellemző szobrot, tárgyat alkotnak meg. E tervek közül a zsűri a borászok bevonásával választja ki a nyertes munkákat. A megvalósult szobrokat tállyai borászatok állítják ki birtokaikon és a kiválasztott dűlőben.

tallya1_600

Építészet és belsőépítészet

E kategóriában a tállyai Mailloth-kastély felújításának a megtervezésére várunk jelentkezőket. A kastély a nyertes terv alapján fog megújulni. A kiválasztott munka készítője a felújítás során részt vehet a tervezésben, művezetésben, végigkísérheti és irányíthatja a teljes megvalósulást.

Fotó

E kategóriában olyan képsorozatokat várunk, melyek a település életét, az itt élő emberek mindennapjait, a szőlőben zajló munkákat mutatják be. A győztes képsorozatnak kiállítást rendezünk a tállyai Mailloth-kastélyban. Az ősz folyamán pedig a környékbeli galériákban is bemutatjuk a kiállítást.

A jelentkezés feltétele és határideje

Várunk minden lelkes, alkotni vágyó művészt, akik fantáziát látnak a feladatban. A jelentkezés feltétele: egy rövid bemutatkozó levél írása. A jelentkezés határideje: június 30. Jelentkezési cím: info@tallyaertegyesulet.hu.

A tábor időpontja: július 21 – augusztus 3.

Az alkotótábor ideje alatt a jelentkezők szállást és teljes ellátást kapnak. Minden nap egy túra és valamilyen oktatási program vár az alkotókra tállyai borászok és kézműves mesterek vezetésével, melyek segítenek elmélyülni Tállya történetében és hagyományaiban. Esténként pedig egy-egy helyi pincét, és annak borait ismerhetik meg a résztvevők.

További információk: www.facebook.com/tallyaertegyesulet

tallya2_590