Minden mozgássérült Merdzsóval jár?

Minden mozgássérült Merdzsóval jár?
Nyíregyháza – Tudomásul kell vennünk, hogy a tehetősebb emberek között is vannak mozgássérültek, akik esetenként luxus-terepjáróval közlekednek. Amennyiben elfogadjuk ezt a megállapítást, attól még tekinthetünk gyanakvóan a mozgáskorlátozott-parkolóhelyen terpeszkedő luxusautókra.  

Néhány napja egy mozgássérült idős férfi kereste fel szerkesztőségünket, hogy a segítségünket kérje. A SZON utánajárt a problémának, amely alapján ismét bebizonyosodott, hogy komoly gondok vannak a mozgáskorlátozottkártyák terén. Kattintson a részletekért!

Rabosították a mozgáskorlátozott kártyával bliccelőket

Aki jogosulatlanul használta a plasztik kártyát, azt előállították, majd komoly procedúrán, rabosításon és kihallgatáson kellett részt vennie. A mozgáskorlátozott kártyát ugyanis hatóság adja ki, és emiatt annak jogosulatlan felhasználása vagy hamisítása közokirattal való visszaélésnek, vagy okirat hamisításnak számít, ami bűncselekmény. Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság az ilyen cselekmény elkövetőjét. Részletek…

Az idős úr azzal a gonddal keresett meg minket, hogy járjunk utána annak, hogy a magánparkolók üzemeltetőire milyen szabály vonatkozik, mivel egy ilyen magánparkolóban kifizettették vele a parkolás költségét, holott a KRESZ szabályai szerint elvileg nem kellett volna. Ahogy sikerült megtudnunk, a magántulajdonban lévő parkolók esetében a befogadható autóslétszámhoz igazítva kell fenntartani mozgáskorlátozottak számára helyeket, ahová a mozgássérültek ingyen beállhatnak. A minket felkereső úr esetében az volt a probléma, hogy a fenntartott mozgáskorlátozottak helyei mind foglaltak voltak, így egy szabad helyre kényszerült beállni, ami így már nem volt ingyenes. A parkoló üzemeltetője egyik munkatársán keresztül közölte, hogy számára nem jelent az üzletet, hogy a parkolójába minden mozgáskorlátozottkártya tulajdonosa ingyen parkoljon. Azt pedig, nem tudja eldönteni, hogy ki használja jogszerűen a kártyát.

A régről ismert újabb probléma az, hogy sokan élnek vissza a mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával. Ez sajnos Nyíregyházán sincs másképp. Ezzel kapcsolatban Tóth Géza urat, a Nyíregyházi Közterület- Felügyelet Felügyeletvezető helyettesét kérdeztük, aki egy éppen a belvárosban zajló ellenőrzéssorozathoz invitált minket. Hétfőn délután több helyen célzottan ellenőrizték a mozgáskorlátozottkártyákkal ellátott autókat, ezen vett részt a SZON is. Ott jártunkkor több autóst esetében vizsgálták át a kártyákat, de visszaéléssel nem találkoztunk. Tóth Géza viszont a kártyák kapcsán elmondta – „A tapasztalat az, hogy sokan visszaélnek mind a mai napig vele, bár visszaszorulóban van, csökken a mennyisége.” Azt is megtudtuk, hogy ezen ellenőrzések alkalmával gyakorta előfordul, hogy egyetlen visszaéléssel sem találkoznak a közterületfelügyelet munkatársai, de olyan eset is előfordult már, hogy négy ellenőrzött autósból négy lebukott. A leggyakoribb visszaélés abból adódik, hogy a mozgáskorlátozottkártyát akkor használják, amikor a mozgássérült személy nincs az autóban. Ugyanis annak, hogy a kártyát kihelyezhessük a szélvédőre, az a feltétele, hogy a mozgáskorlátozott, vagy szállított személyként, vagy vezetőként tartózkodjon az autóban. Ahogy Tóth úr fogalmazott – „Más esetben okirathamisítást követnek el”.

Arra a kérdésünkre, hogy mit tudnak tenni a szabálysértőkkelTóth Géza elmondta – „Okirathamisítás miatt büntetőeljárást kezdeményezünk, illetve a mozgáskorlátozottkártya visszavonását kérjük az okmányirodáktól”.

Természetesen Tóth úr hozzátette, hogy – „Én, mint hozzá nem értő, nem állapíthatom meg valakiről, hogy mozgáskorlátozott”.

Megtudtuk továbbá, hogy a kártyák hamisítása az utóbbi időben – a médiumok fokozott figyelme következtében – visszaesett. Tóth Géza elmondta – „A hamiskártya ritkább, évente 3-4 hamisítottkártyával találkozunk”.

A gyakori terepjárókban látható mozgáskorlátozottkártya felvetésre Tóth Géza elmondta, hogy az effajta általánosítással vigyázni kell. Volt ugyanis olyan eset, hogy a közterületfelügyelet munkatársainak feltűnt egy mini sportkocsi, aminek a szélvédőjén ott díszelgett a kártya. Kíváncsiságból megvárták az autóhoz érkező embereket és legnagyobb meglepetésükre az autóba egy művégtaggal közlekedő mozgássérült hölgy ült.

Tudomásul kell vennünk, hogy a tehetősebb emberek között is vannak mozgássérültek, akik esetenként luxusterepjáróval közlekednek.

Amennyiben elfogadjuk ezt a megállapítást, attól még tekinthetünk gyanakvóan a mozgáskorlátozottparkolóhelyen terpeszkedő luxusautókra. Lehet, hogy jogosan vagy jogtalanul van kinn az a fránya kártya, de egy biztos – ez esetben is azokon csattan az ostor, akiken nem lenne szabad.

 

 

-M. István-