Minden megtörténhet

Akt.:
Tusnádfürdő, 2015. július 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 25-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.
Tusnádfürdő, 2015. július 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 25-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Őszinte és némileg gerjesztett várakozás előzte meg a miniszterelnök hétvégi Tusnádfürdőn elhangzott beszédét, olyan hangulat, hogy „ugyan mivel rukkol elő ismét?” Az előadó nem okozott csalódást a feltétlen rajongóknak és az is természetes jelenség, – valahol ennek a drámai feszültségnek a fenntartása is a cél vélhetően – hogy sokan fanyalogtak a közepesen erős viccekkel tűzdelt show-műsoron. Pap Gyula jegyzete.

Az összegzésnél elmondhatjuk megkapta mindenki a kormányfőtől, ami jár: Európa, Amerika, a migránsok és leginkább a politikai ellenfelek.

Szép keretet adott az egész történetnek az eszmefuttatás, napjaink realitásáról, a hihetetlen sebességgel változó világról, amelyben „minden megtörténhet”. És a visszafogott óhaj, szép törekvés, hogy itt legyen az a hely, ahol mégsem történhet meg „bármi”.

Koncentráljunk tehát, szedjük össze magunkat, nehogy úgy járjunk egyszer, mint a népszerű erdélyi püspök, aki – ha hinni lehet az előadónak – bevallotta, van, hogy már ő maga sem bírja követni a vezérszónok eszmefuttatásait.

Pap Gyula