Minden második tanteremben interaktív tábla lehet két éven belül

A tervek szerint januárban kezdődik a digitális táblák telepítése az általános iskolákba. 2009-re 40-42 ezer tanterembe, azaz az osztályok felébe kerülhet belőle. A költségeket az Európai Unió állná, az iskoláknak nem kellene fizetniük az új oktatási segédeszközért, amelyen a többi között virtuális kísérleteket, rövidfilmeket de akár történelmi atlaszokat is be tudnak majd mutatni a tanárok a diákoknak.

Ma Magyarországon szinte minden iskolába van internet, a legtöbb helyen informatikai laborok is működnek, de míg az unióban átlagosan a tantermek 61 százalékban hozzáférhető a világháló, nálunk csupán 19 százalékukban. Az interaktív bevezetésnek célja éppen a digitális írásbeliség kiterjesztése a mindennapi oktatásban – mondta el a Független Hírügynökségnek Magyar Bálint (SZDSZ), fejlesztéspolitikai államtitkár, korábbi oktatási miniszter.

Az interaktív tábla egy számítógép, vagy laptop és egy projektor segítségével lesz majd használható. Azon túl, hogy kisfilmek, vagy digitális térképek segítségével illusztrálhatják a pedagógusok az aktuális tanagyagot, a virtuális táblára tesztek is letölthetőek lesznek, így a táblánál tudnak majd a diákok feladatokat is megoldani.

A kormány a következő hét évben 400 milliárd forintot fordít a közoktatás fejlesztésére uniós forrásból. Az interaktív iskolatáblákat is tartalmazó, úgynevezett Intelligens Iskola Programra ennek körülbelül 10 – 15 százalékát, nagyjából 40 milliárdot szánnak. Ha az unió is elfogadja a programot, közbeszerzési eljáráson választanak ki 6-8 olyan céget, amelyektől az iskolák megrendelhetik majd a táblákat, az első interaktív eszközöket várhatóan már 2008 elején üzembe lehet állítani a hazai iskolákban -t ette hozzá Magyar Bálint.

Jelenleg 1500 darabot tesztelnek országszerte, amelyek régebbi modellek.

Mivel az iskolák túlnyomó többsége még nem ismeri ezt a digitális táblát, csak a saját problémáikat, ezért az igény sem nagyon fogalmazódik meg. Ez azt jelenti, hogy sokkal inkább olyan felszereltségre van szükség, amitől a digitális tábla még a messzi jövőbe való utalás – ezt Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta el az RTL Klub Híradójának.