Minden második ember szenved valamilyen krónikus betegségben

Az emberek csaknem fele, azaz minden második magyar felnőtt szenved valamilyen krónikus betegségben – ez derül ki egy friss kutatásból. A felmérés arra is rámutatott, hogy a fiatalok – azaz a 18 és 25 év közöttiek – 39 százaléka is küzd valamilyen kórral.

Az utóbbi egy-két évben további öt-hat százalékkal nőtt a krónikus betegségben szenvedők aránya. Ezek közül a leggyakoribbak a magas vérnyomás, allergia, mozgásszervi megbetegedések és cukorbetegség Magyarországon. A webbeteg.hu egészségügyi portál és a Szinapszis Kft legfrissebb kutatása szerint a felnőttek 47 százaléka, azaz gyakorlatilag minden második ember szenved valamilyen betegségben. A kutatás készítői szerint ez már csak azért is aggasztó, mivel az Egészségügyi Világszervezet szerint a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén. A felmérés arra is rámutat, hogy a 18 és 25 év közötti fiatal felnőtteknek már 39 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben.

Hazánkban a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely itthon a vezető halálokok egyike – a betegségben a teljes magyar lakosság 20 százaléka szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: fiatalabb korban ritkábban fordul elő, míg a nyugdíjasok közül háromból kettőnek már magas a vérnyomása. A kutatás egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly és a hipertónia között.

A krónikus betegségek listájában a második helyen áll az allergia, ez az emberek 13 százalékát érinti. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt egy-két évben. A magas vérnyomással szemben ez a betegség inkább a fiataloknál figyelhető meg, a 18 és 25 év közöttiek közül 27 százalék szenved emiatt.

További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedések, illetve a cukorbetegség. Előbbi probléma jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12 százalékát érinti – elsősorban az idősebb korosztályt – utóbbiban pedig minden tizedik magyar szenved.