Minden korosztályt vonz a Kisboldogasszony-napi búcsú Répáshután

Felújtották a templomot
Felújtották a templomot - © Fotó: Magánarchívum
Répáshuta – Répáshután a szépen felújított templomban pénteken már gitáros mise keretében zajlott a szertartás.­­­

A katolikus egyház szombaton ünneplelte Szűz Mária születésnapját. Megyénkben több templomot erről a jeles napról Kisboldogasszony templomnak neveztek el. Talán az egyik legfiatalabb közülük a négy éve felszentelt répáshutai római katolikus templom, ahol minden évben búcsút rendeznek a születésnapos Szűzanya tiszteletére.

A belső falakat Mátrai Erik egy különleges videóstációkból álló passiósorozata díszíti, amelyet még távoli vidékekről is meglátogatnak a zarándokok, hogy 60-70 másodpercben, még elevenebben éljék át Krisztus szenvedését a keresztig – tudtuk meg Mátrai Antaltól, a répáshutai egyházközség világi elnökétől.

Gitárral és dobbal

– Már a nagyanyáink idejében is tartottak a településen búcsút Kisboldogasszony tiszteletére. A hagyomány annyiban változott, hogy ma már gitáros mise keretében zajlik a szertartás, mert abba a fiatalabb korosztály is szívesen bekapcsolódik. Általában a karizmatikus megújulás dalait játsszuk kézi dobbal kísérve. Mindez keveredik a hagyományos népi énekekkel is, ami így vegyesen egészen különlegessé teszi a hangulatot. Alkalomadtán, ha az időjárás is megengedi, akkor a búcsú keretében körmenetet is rendezünk a templom körül. A vasárnapi misékre átlagosan 75-80 ember gyűlik össze, de a nagyobb ünnepekre hazajönnek a hozzátartozók is – mutatta be az elnök.

Lelki tisztulást jelent

A beszélgetés során az ünnep jelentőségéről is szó esett. Az egyházi évnek ebben az időszakában több nagy Mária-ünnep követi egymást, amelyek a Szűzanya életútjának különböző állomásaihoz kötődnek.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Mária mennybemenetelét ünnepeljük. Majd a szeptember 8-ai Kisboldogasszony-napot követően, szeptember 12-én már Mária szent nevéről emlékezünk meg.

A Szűzanya születésnapjára és az ünnepi szentmisére a hívek testileg, lelkileg megtisztítják magukat, hogy méltóképpen elnyerhessék a teljes búcsút. Tartózkodnak a bűntől, vagy adott esetben böjtölnek és kérik Szűz Mária közbenjárását, akiről általában az aznapi evangélium is megemlékezik – osztotta meg Mátrai Antal.

DA