Minden kisebbségnek lesz országos önkormányzata

Mind a 13 hazai kisebbség alakíthat országos önkormányzatot – derül ki az Országos Választási Bizottság honlapján található, egyelőre nem hivatalos eredményekből. A szlovénokon és az ukránokon kívül a többi tizenegy területi önkormányzatot is létrehozhat.

Az országos önkormányzatokba két kisebbség, a cigányok és a németek delegálhatják a törvényben előírt maximális 53 küldöttet.

Ugyanez a két kisebbség tudta a legtöbb területi/megyei önkormányzatot is állítani: a cigányok mind a 19 megyében és a fővárosban is, a németek 11 megyében. A legkevesebb területi/megyei önkormányzatot az örmények és a görögök hozhatják létre, mindkét kisebbség egy-egyet, Budapesten. A szlovénok és az ukránok területi/megyei önkormányzatot ugyan nem állíthatnak, mert egyik megyében sem tudtak 10 településen helyhatóságot állítani, de mivel országosan legalább négy településen lesz önkormányzatuk, jogosultak országos helyhatóság alapítására.

A cigány kisebbség országos önkormányzatában a Farkas Flórián vezette Lungo Drom 28 helyet, Kolompár Orbán szervezete, az MCF Fórum 25 posztot szerzett. A németeknél mind az 53 küldött a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetségének (BNÖSZ) tagja.

A végleges, hivatalos adatokat az Országos Választási Bizottság szerdán közli.