Minden idõk legnagyobb árvizétõl tartanak Ipolytarnócon

Minden idõk legnagyobb árvizétõl tartanak Ipolytarnócon. A használaton kívüli iskolaépületet már be is rendezték a jövõbeni árvízi menekültek elszállásolására.

Szabó Tibor, a település polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: karácsony táján a jelenlegitõl sokkal kisebb hó is a hirtelen jött felmelegedés hatására 410 centiméterre dagasztotta a falu határában folyó Ipolyt, amelynek 90 centiméter körüli a normál vízállása. Az ár legutóbb két utcába is betört, s több családot ki kellet költöztetni, mert az otthonukat körülvette a víz.

Minimális szelvényû védtöltés építése szükséges – mondja a polgármester, ugyanis az áradó Ipoly a 365 cm-es szintmagasságot elérve három helyen kilép a medrébõl és sebesen áramlik a mezõn át a Rákóczi út lakóházai felé.

Amíg árad, a folyó könnyedén átlépi a 160 méter hosszú, 50 cm magas tarkaagyagos nyúlgátat is, körbeveszi az épületeket, amelyekbõl öt az 1930-as években, egy 1958-ban, egy 1972-ben, kettõ “szocpolos” ház pedig a 2000/2001-es években épült. Ezekben az esetekben a folyó mintegy negyven lakót tart rettegésben.

A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei megerõsítették, a mostani aggodalom nem alaptalan. Becsó Zsolt, Nógrád megye önkormányzatának, s így a megyei védelmi bizottságnak is elnöke szintén elismerte a veszélyt. Ugyanakkor közölte: miként a falunak, úgy a megyei védelmi bizottságnak sincs jelenleg pénze arra, hogy megépítse a katasztrófák elkerüléséhez szükséges, másfél-két kilométernyi töltést, vagy kisajátítsa az árvízveszélyes területeken lévõ házakat, ezért a szaktárcához fordultak segítségért.

Elõvigyázatosságból minden esetre annyit már megtett a falu, hogy a használaton kívüli iskolaépületet berendezték a jövõbeni árvízi menekültek elszállásolására. Párnákat és takarókat szereztek a katasztrófavédelmi igazgatóságról, a Református Szeretetszolgálattól pedig vaságyak és matracok érkeznek hozzájuk a napokban.

(Az Ipoly a Szlovák-érchegység délnyugati részén, a Vepor-hegységben, az Ipoly hegy tövében 1.058 méteres tengerszint feletti magasságban ered. A Börzsönytl délnyugatra, Szobnál (101 méter) 212,43 kilométer megtétele után torkollik a Dunába. A “Kék Duna” harmadik legnagyobb mellékfolyója.)Sporthírek