Minden hatodik tanár sztrájkolt

Akt.:
Minden hatodik tanár sztrájkolt
Minden hatodik tanár sztrájkolt - © Fotó: abcug.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egésznapos sztrájkot tartottak szerdán a pedagógusok. A szakszervezet szerint majdnem 25 ezer pedagógus csatlakozott a munkabeszüntetéshez, országszerte sok iskolában leállt az élet. Budapesten ebből nem sok látszott, az iskolák környéke csendes volt, a tanárok és a diákok főleg az épületben tartózkodtak. Egyedül a szakszervezetek autós felvonulása okozott kisebb dugót a belvárosban. Az Abcúg riportja.

Egésznapos sztrájkot hirdetett szerdára a pedagógusok sztrájkbizottsága. A tanárok bent voltak ugyan az iskolában, de aki részt vett a sztrájkban, az nem dolgozott. A sztrájkbizottság megállapodott a kormánnyal az elégséges szolgáltatásról, így a gyerekek felügyeletét mindenhol megoldották, de sok intézményben egyáltalán nem volt oktatás.

A szakszervezet szerint majdnem 25 ezer tanár vett részt a munkabeszüntetésben, összesen 1185 iskolában – jelentette az MTI. A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 150 ezer pedagógus van, vagyis minden hatodik tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A szakszervezet szerint sikeres volt az akció, de hogy eredményes is volt-e, az majd a kormánnyal zajló tárgyalásokon derül ki.

tanarsztrajk2

Tiltakozó szalagok a Teleki Blanka Gimnázium kerítésén | Fotó: Magócsi Márton

A sztrájk szervezője, a Pedagógusok Szakszervezete szerint az általuk követelt 25 pontból csak 20 esetében közeledtek az álláspontok a kormánnyal. A sztrájkot hivatalosan négy követelés miatt szervezik, amiben egyáltalán nem közeledtek az álláspontok. Ezek a következők:

  • adják vissza az intézmények szakmai, gazdasági, munkajogi önállóságát,
  • vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát, főszabályként heti huszonkét órával, a többlettanítás után fizessenek óradíjat,
  • az intézményvezető bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt,
  • az oktató-nevelő munkát segítők bérrendezése.

Galló Istvánné, a szakszervezet vezetője korábban azt mondta, azért épp ezeket választották, mert a sztrájktörvény alapján csak a munkavállalók gazdasági és szociális érdekei miatt lehet sztrájkot hirdetni.

Minden iskolában fogadni kell a szerdai országos pedagógussztrájk idején a gyerekeket és biztosítani kell az ellátásukat, felügyeletüket – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel.

Az államtitkár szerint nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

Ennek ellenére azonban több településről is érkezett olyan hír, hogy sorra hívták be a polgármesterek az iskola- és óvodaigazgatókat, hogy nyomatékosan lebeszéljék őket a szerdai sztrájkról, illetve arra kérték őket: ne csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Ezt név nélkül nyilatkozó pedagógusok állítják.

A Telekiben nem sokat látni a sztrájkból

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban – ahol a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője, Pukli István az igazgató – egyelőre nem sokat látni a sztrájkból. A pár hete megrendezett munkabeszüntető tiltakozáskor még rengetegen tüntettek az oktatási kormányzat ellen az iskola előtt, most senki sincs. Tudósítónknak a portás azt mondta, ez is olyan nap mint a többi. A tanárok közül néhányan sztrájkolnak, a gyerekek pedig folyamatosan érkeznek az iskolába, és majd bent dől el, hogy megtartják-e az aznapi óráikat vagy nem, attól függően, hogy a tanáraik sztrájkolnak-e.

Helyszíni tudósítónk szerint a Szent István Gimnáziumban a tanárok nagy része sztrájkol, a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban pedig a felsősök nagy része ma nem megy iskolába. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium előtt 15 diák állt reggel, kockás ingben, kockás pléddel. Azt mondták, az igazgatóság nem igazán örül a sztrájknak.

A József Attila Gimnáziumban a tanárok harmada sztrájkol, a diákok pedig a 3-4. órára programokat is szerveztek: József Attila verseket fognak felolvasni, illetve iskolai zenekarok lépnek fel.

A Than Károly Ökoiskolánál egy diák azt mondta, a tanárok harmada sztrájkol, a végzősöknek azonban minden órát megtartanak, hogy rendesen felkészülhessenek az érettségire. A II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban a diákok azt mondták, van, akinek öt órája is elmaradt, a pótlásról pedig még semmit sem hallottak, a Városmajori Gimnáziumban pedig tele a tanári a tanárokkal.

A 444.hu összeállításából kiderül, sok megyében tucatnyi, egyes helyeken ennél is több oktatási intézmény – óvodák, iskolák, gimnáziumok – dolgozói csatlakoztak a sztrájkhoz. A sztrájk további részleteiről riportunkban olvashatnak.

A Rákóczi úton felvonultak a szakszervezetek

A sztrájkot támogatta a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely autókonvojt indított reggel nyolckor. A Kerepesi út – Rákóczi út vonalon haladnak a Ferenciek teréig a kék szalagokkal, zászlókkal díszített autók. Tudósítónk szerint 16 autó volt, a menet közben pedig hangosbeszélőn buzdítják az embereket arra, hogy vegyenek részt a délre meghirdetett munkaleállásban, és támogassák a tanárokat. A közlekedésben nagy fennakadást nem okoznak a felvonulók.

tanarsztrajk3

Forgalomlassító demonstráció | Fotó: Magócsi Márton

Az akcióhoz csatlakozott a vegyipari szakszervezet (VDSZ), a Vasutasok Szakszervezete, a teherfuvarozók érdekképviselete, a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége küldöttei, valamint a volánosok is csatlakoztak.

Leállt a főzelékes is

A pedagógusok sztrájkbizottsága azt is kezdeményezte, hogy délben öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt akarták üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

A déli leállásról az utcán nem sokat lehetett észrevenni, de egy facebookos oldal tanúsága szerint sok helyen szüntették be a munkát öt percre délben. Kifőzdéből, iskolából, autópálya-pihenőből is küldtek be képeket a tanárokkal szolidaritást vállaló tiltakozók. A tiltakozáshoz egyes helyeken önkormányzatok is csatlakoztak, többek között Budaőrsön és Zuglóban is kivonultak a hivatal elé a képviselők. Az MSZP politikusai és aktivistái a Kossuth téren álltak némán öt percig.

Az Együtt szerint a kormány időhúzásra játszik és “megpróbálja megvezetni” a tanárokat a pedagógussztrájk kezelésekor. Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője szerint például valótlanul állították, hogy 38 milliárd forintos többlettámogatást adnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), pedig csak a novemberre és decemberre tervezett előirányzatot hozták előre. Átverés szerinte a közoktatásnak szánt százmilliárd forintos nagyságrendű támogatás is, mert nem jelent meg ilyen tartalmú költségvetési módosító javaslat. Szabó Szabolcs elfogadhatatlannak nevezte, hogy több fideszes polgármester is munkajogi következményekkel fenyegette meg a sztrájkolókat.

Az LMP szerint az iskola nem a kormányt szolgálja, hanem a jövőt, Kanász-Nagy Máté, a párt ifjúsági szakszóvivője ezért – támogatva a sztrájkoló pedagógusokat – arra szólította fel a kormányt, hogy bánjon ennek megfelelően az oktatási intézményekkel. Sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormány semmit nem értett meg az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos eseményeiből, és továbbra is rossz irányba tolják a biciklit. Példaként említette az alapítványi szakképző iskolákat ellehetetlenítését, a szakgimnáziummá átnevezett szakközépiskolák képzéseinek átalakítását.

abcug.hu


Sztrájkolnak a tanárok, de ha lehet, titokban

Sok diáknak egész nap elmaradtak az órái a tanársztrájk miatt, az iskolák egy része mégis titkolni próbálta, hogy részt vesznek az akcióban. Több helyről elküldték az újságírókat, így leginkább a diákok sorolták az oktatási rendszer bajait.
hirdetés


hirdet�s