Minden egyéni választókerületben indít jelöltet az LMP

Mind a 176 egyéni választókerületben indít jelöltet a Lehet Más a Politika (LMP). A párt választmányi tagjai mellett közismert emberek, többek között Kukorelly Endre, Bajomi Iván vagy Wildmann János is az egyéni jelöltek között van – közölte szerdán az LMP.

Schiffer András, az LMP országos listájának vezetõje szerint sikerült teljesíteni a saját elvárásukat, miszerint országos párttá kell válnia az LMP-nek, így jelöltjeiket az ország összes választókerületében tudják ajánlani az állampolgárok. Az indulók többsége egy új, fiatal generációt képvisel. 6 körzetben roma származású jelöltet állít az LMP, öt helyen pedig kistelepülési polgármestereket indítanak – írják a közleményben.

Az LMP jelöltjeinek el kellett fogadniuk a párt kongresszusán megszavazott etikai kódexet, mely szerint, ha a parlamentbe kerülésük után kilépnének a pártból vagy a frakcióból, akkor lemondanak a mandátumukról is.

A párt szerdai tájékoztatóján Karácsony Gergely, az LMP kampányfõnöke azt mondta: minden más pártnál több nõvel, többségében helyben lakó, a választókerült problémáit jól ismerõ egyéni jelöltekkel indul az LMP az idei országgyûlési választásokon. Az országos listán is minden harmadik jelölt nõ, egyéniben ugyancsak az LMP indítja a legtöbb, összesen 33 nõi jelöltet. Az MSZP valamint a Jobbik egyéni jelöltjei között 14, a Fidesznél pedig mindössze 8 nõ indul – tette hozzá.

Az LMP jelöltjeinek 68 százaléka a választókerületben él, de a többiek is kötõdnek valamilyen módon a választókerületükhöz. A jelöltek 44 százaléka korábban részt vett valamilyen civil szervezet munkájában, ám csupán 8 százalékuk politizált már korábban, fõleg helyi szinten valamelyik másik pártban – olvasható a párt közleményében.