Minden eddiginél több újságírót öltek meg tavaly

Minden korábbinál több újságírót öltek meg világszerte 2009-ben – áll a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésû szervezet kedden nyilvánosságra hozott tanulmányában. A rekord számot az okozta, hogy tavaly a Fülöp-szigeteken egyszerre 33 újságírót mészároltak le.

A tavalyi évben összesen 71 újságírót öltek meg világszerte.. A legtöbben idáig – 67-en – 2007-ben haltak meg munka közben, 2008-ban pedig 41 zsurnalisztával végeztek. A kedden nyilvánosságra hozott 350 oldalas jelentés szerint a tavalyi rekordszám egyrészt a szomáliai helyzetnek, és a fülöp-szigeteki mészárlásnak tulajdonítható. Tavaly az ázsiai szigetország Maguindanao tartományában fegyveresek egy csoportja megölt 57, politikai kapmánykörúton lévõ embert, köztük 33 újságírót. Ez volt a legvéresebb akció, amit a sajtó munkatársai ellen valaha elkövettek.

2007-ben még Irakban estek el a legtöbben. Az arab ország tavaly már kevésbé veszélyesnek számított, miután az amerikaiak vezette megszállás kezdete, azaz 2003 óta a legkevesebb, összesen négy újságíróval végeztek.

A tanulmány foglalkozik a börtönbe zárt újságírókkal is: eszerint 2009-ben 136-an ültek rács mögött, a legtöbben Kínában, Mianmarban (Burma), Eritreában, Kubában és Iránban. Ez utóbbi országban a tavalyi, Mahmúd Ahmedinedzsad elnök újraválasztása elleni demonstrációkról készített tudósítások miatt tartóztatták le az újságírókat.