Minden eddiginél több pénzből gazdálkodik idén a város

Akt.:
Papp László polgármester
Papp László polgármester - © Fotó: Matey István
Debrecen – Léptékváltásra készül Debrecen, és új városrészi központjai is létrejöhetnek ezáltal.

  • A 2018-ra tervezett debreceni költségvetés főbb elemeit ismertette hétfőn dr. Papp László polgármester. Kiemelte, hogy olyan szemléletet akarnak érvényesíteni, amelynek eredményeként egységes fejlődés valósulhat meg a teljes cívisvárosban.
  • A 87,48 milliárd forint főösszegű büdzsé (amelyet a február 22-i közgyűlésen tárgyal a képviselő-testület), valamint az Új Főnix Terv révén olyan lakótelepi, kertségi és más fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek életminőség-javulást eredményezhetnek az ott élőknek.
  • A mostani esztendőben egyidejűleg több mint 100 fejlesztés fog zajlani. Folytatódik a közlekedési rendszer és infrastruktúra korszerűsítése, s ezek mellett további kertségi utakat is leburkolnak, és óvodákat, bölcsődéket újítanak fel.
  • Megkezdődik a Csokonai Színház és a Nagyerdei Strand átépítése is.

Idén csaknem 87,5 milliárd forintból gazdálkodhat a megyeszékhely, szemben a 2017-ben még 13 milliárddal kevesebb, azaz 74,16 milliárdos mérlegfőösszegével – jelentette be hétfőn dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

Adóbevételek

A városi képviselő-testület által február 22-én tárgyalandó költségvetési előterjesztés szerint a működési költségekre 29,2 milliárd forint szerepel a tervekben. A pénzmaradvány például 3,1 milliárd forint, a helyi adókból befolyó összeg nagyságát pedig 15 milliárdra kalkulálják. Az ipar­űzési adót 12,3 milliárdosra becsülik, az idegenforgalmit 120 milliósra, míg a felhalmozási bevételeket 2,5 milliárdosra.

koltsegvetes1
Fotó: Matey István

Debrecen 2018-as beruházási főösszegét 36,8 milliárd forintban határozta meg a büdzsé tervezete, s ez a pénz 9,3 milliárddal több, mint az előző esztendei.

Béremelés is lesz

A Modern Városok Programban már megkapta a megyeszékhely a megítélt összeget a projektjeire, s ebből többek között a reptéri, színházi és strandfejlesztések valósulhatnak meg. Papp László ismertette azt is, hogy az idei költségvetésből önkormányzati béremelésre is költenek, továbbá például kultúrára 2,981 milliárdot, sportra 890 milliót terveztek.

A kertségi fejlesztési programra 4,1 milliárd forint jut, ottani utakra 750 millió, s mindezek mellett például csapadékvíz-elvezető csatornákat is építenek, illetve rendbe tesznek.

HBN