Minden eddiginél nagyobb, 250 milliós PSZÁF-bírság egy milliárdos orosz üzletembernek

Bennfentes kereskedelem miatt minden eddiginél nagyobb, 250 millió forintos bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Megdet Rahimkulov orosz milliárdosra, az ÁÉB Bank elnök-vezérigazgatójára – közölte a felügyelet szóvivője csütörtökön. A határozat ellen nem lehet fellebbezni, a bírságot pedig 30 napon belül be kell fizetni.

Rahimkulov cége, a Londonban bejegyzett Firthlion Ltd. 2006. július 7-én hozta nyilvánosságra, hogy darabonként 3 ezer forintos áron eladja a birtokában lévő, több mint 21 millió BorsodChem részvényt a luxemburgi Kikkolux-nak. A vásárló még aznap nyilvános vételi ajánlatot is hirdetett ezen az áron további Bchem-papírokra, tehát még többet akart venni.

Rahimkulov azonban egy, a felügyelet birtokába került e-mail szerint legkésőbb július 3-án már tudott arról, hogy 7-én 3 ezer forintos vételáron el tudja adni a részvényeket, ezért 5-én bevásárolt még több mint 600 ezer Bchem-részvényt. Rahimkulov cége 2535 forintos átlagáron jutott a részvényekhez, egy nappal július 7-e, az opciós vásárlás és a nyilvános vételi ajánlat közzététele előtt.

A PSZÁF határozata szerint Rahimkulov cége több mint 166 millió forinthoz jutott a bennfentes kereskedelemmel, ezért a vagyoni előny 150 százalékának megfelelő felügyeleti bírságot, 250 millió forintot szabtak ki az orosz milliárdosra. Rahimkulovnak ezen túl még a 150 ezer forintos eljárási költségeket is ki kell fizetnie.

Az esettel kapcsolatban a felügyelet leszögezi, hogy a befektetők érdekében született bírság a tett súlyával van összhangban, és annak tőkepiaci hatására van tekintettel – közölte a PSZÁF szóvivője. A felügyelet a továbbiakban is hasonló eréllyel fog fellépni, ha bennfentes kereskedelmet, vagy összehangolt piaci magatartást tapasztal – mondta Binder István.

A PSZÁF egyébként még nem szabott ki ekkora bírságot. Az eddigi legnagyobb büntetés 50 millió forint volt, amit szintén két magánszemély kapott még 2005-ben a Pick-felvásárlással kapcsolatban.