Minden eddiginél alacsonyabb kamattal indul a diákhitel az új tanévben

Minden eddiginél alacsonyabb, 8 és fél százalékos kamattal juthatnak diákhitelhez a hallgatók az új tanévben.

A felvehető összegek nem változtak, most is a költségtérítéses képzésben résztvevők legfeljebb havi 50 ezer, az államilag finanszírozott képzésben tanulók 40 ezer forintot igényelhetnek – mondta szerdai tanévnyitó tájékoztatóján Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. szóvivője. A diákhitelt minden 40 év alatti, felsőoktatásban tanuló hallgató hitelbírálat nélkül igényelheti, ennek csak az a feltétele, hogy iratkozzon, vagy jelentkezzen be a tanintézménybe.

A szóvivő szerint a diákhitel népszerű és a felmérések szerint a jogosultak 19 százaléka él is a lehetőséggel. A 2001-es indulás óta pedig 290 ezer hallgató vette fel. Hozzátette: ügyfeleik 41 százaléka azt mondta, hogy a diákhitel nélkül nem tudták volna megszerezni a diplomájukat. A legtöbb 5884 igénylő a Debreceni Egyetemről, 5807 diák a Pécsi Tudományegyetemről, 5569-en pedig a Szegedi Tudományegyetemről kerülnek ki.

A diákhitelt törlesztők is a várakozásokon felül jól teljesítenek. Az elmúlt tanév végén több mint 117 ezer törlesztésre kötelezett ügyfelet tartottak nyilván, akiknek csupán 3,1 százaléka, aki tartósan nem fizet. Emellett az ügyfelek jó része él a díjtalan előtörlesztés lehetőségével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az előző tanév végéig várt 10,7 milliárd forint helyett 17,4 milliárd érkezett a központ számlájára – tette hozzá.

A diákhitelezés magyar modellje egyébként már a nemzetközi figyelem középpontjába került. A brit kormány is fontolgatja, a magyar modellen alapuló jövedelemarányos diákhitel rendszer bevezetését – mondta a szóvivő.

Őri András elmondta: a Diákhitel Központ a tanévkezdésre mind az 1100 érettségiztető középiskolába eljuttatta azt a diákhitelről szóló rövidfilmet, amelyet a szülőknek és az érdeklődő diákoknak szánnak, pontos képet adva a diákhitel lehetőségeiről.
– Független Hírügynökség –

A Diákhitel Központ Zrt. tulajdonosi jogai egyébként a jogi szabályozás változásának köszönhetően június 17-én a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerültek. A vezetéssel pedig Bugár Csaba vezérigazgatót bízták meg.