Minden apehesnek elküldték a jövedelemigazolást

Kedden az összes APEH-alkalmazott átvehette a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges igazolást, amelyeket már az adóhivatal is késve kapott a Magyar Államkincstártól – mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Bakonyi Ágnes szóvivõ.

Az APEH változatlanul nem kívánja megbüntetni saját magát a határidõ elmulasztásáért. Mint a szóvivõ fogalmazott, egyetlen céget sem bírságoltak meg soha azért, ha késve adta át alkalmazottjának az igazolást. Ennek amúgy sincs gyakorlati jelentõsége, az szja-bevallás határideje május 20-a – tette hozzá.

Nem adta ki idõben a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges igazolást dolgozóinak az APEH – hangzott el az RTL Híradóban kedden. A törvény szerint a munkaadóknak ezt a papírt legkésõbb január 31-ig oda kell adniuk az alkalmazottaknak. Ha nem teszik, a céget megbüntetheti az adóhatóság. Ebben az esetben viszont éppen õk késtek.

Január utolsó napja hét végére esett, ezért a határidõ hétfõre tolódott. Az APEH-nél azt mondták szerdán, hogy a Magyar Államkincstártól kapták meg késve, kedden a papírokat, amelyeket azonnal továbbítottak, így mind a 15 ezer munkatársuk átveheti az íveket. Bakonyi Ágnes szóvivõ megismételte, hogy magukat nem büntetik meg, mint ahogy néhány napos csúszásért más cégeket sem bírságoltak soha. A késésnek nincs gyakorlati jelentõsége, mert az szja bevallásának határideje május 20-a, vagyis egyetlen munkatársuk sem kerülhet abba a helyzetbe, hogy nem tudná teljesíteni kötelezettségét – mondta Bakonyi Ágnes.