Minden a fényről szólt a Feledy-házban

Minden a fényről szólt a Feledy-házban
Minden a fényről szólt a Feledy-házban - © Fotó: Kozma István
Miskolc – 2015 a fény nemzetközi éve, október pedig a magyar festészet hava, szombaton a Feledy-házban mindkettő főszerepet kapott.

A múzsák otthonában megfestettek, megformáztak, elmeséltek, elbeszéltek mindent, ami fényből született azért, hogy megőrizzék a fényélményt a téli hónapokra.

A program a mesével indult koradélután, Kiss Gabriella képzőművész-művészetpedagógus vezetésével a gyerekek interaktív módon követték végig a mesét a fényről, amiben a történetet ők kerekíthették. Közben például üvegfestéssel lámpásokat is készítettek, hogy legyen mivel felvenniük a harcot a sárkányok ellen.

De festett és rajzolt lámpásokat készítettek textilből és üveglapokból, gyertyamártással kiegészítve is – ez a program már nem csak gyerekeknek szólt. Ahogy a rendhagyó tárlatvezetések sem, Feledy Gyula állandó, illetve Kiss Gabriella és Dunai Beáta „Teremtő energiák” című időszaki kiállításán.

Estébe hajlóan, amikor az udvart már lampionok és gyertyák világították meg következtek a fényélmények zenei és irodalmi művekben, versekben, anekdotákban. Az udvar fényösvényének bejárásához útravalóként forró teát és „hamuban sült” pogácsát is kaptak a résztvevők. Este, zárásként egy kis tűzzsonglőr bemutatóval is várták az érdeklődőket.

ÉM-HI
hirdetés


hirdet�s