Mind többen építkeznek és újítanak fel

Akt.:
A református óvoda építése is elkezdődött. Szerte a városban folynak a munkálatok
A református óvoda építése is elkezdődött. Szerte a városban folynak a munkálatok - © Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – A tervezés idején érdemes szakemberhez fordulni, például azért, hogy a telek mi mindenre alkalmas.

Európában a gazdasági növekedés beindulása jótékonyan hatott az építési teljesítmény alakulására. A különböző statisztikákat böngészve látszik, hogy az építőipar az elmúlt egy évben szárnyra kapott, egymást érik a beruházások, a családi építkezések hazánkban is. A kormányzat lakásépítést ösztönző lépéseinek köszönhetően mára nemcsak a nagyvárosokban, ipari központokban indultak meg az építkezések, hanem a kisebb településeken is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy Hajdúnánáson, mennyire érezteti hatását a növekvő építési kedv.

Nem a legolcsóbbat keresik

Csaknem 40 százalékos áruforgalom-növekedés volt cégünknél, amely egyrészt az eladott alapanyagoknak, másrészt a nem várt nagyarányú építőanyag-áremelkedésnek is köszönhető”

– kezdte tájékoztatását az egyik helyi tüzép ügyvezetője.

nanas2_
Fotó: Harsányi Zsolt

Nyakas Gábor kiemelte, hogy ma már Hajdúnánáson is egyre többen vásárolják a jobb minőségű építőanyagot. – Térkövekből, burkoló-, hőszigetelő anyagokból, téglákból nem a legolcsóbb termékeket választják a vásárlók, hanem a minőségi alapanyagokat, melyek hosszú távon sokkal több előnnyel járnak – tette hozzá az ügyvezető.

Gondot okoz a hiány

A kedvező változást a települési önkormányzat is tapasztalja, hiszen a pályázati, vállalati beruházások mellett a családi, a magánjellegű építkezések száma is növekvő tendenciát mutat.

– Ezt a trendet az elektronikus építési naplók számából is nyomon tudjuk követni, gyakorlatilag csaknem 20 százalékos növekedés tapasztalható az építkezések számában az előző évhez képest – mondta Szabó József, a Hajdúnánás Városi Önkormányzat építéshatósági csoportjának vezetője. A szakértő szerint érdemes telekvásárlás előtt szakemberhez fordulni, hogy a megálmodott elképzelések, tervek megvalósíthatóak-e.

Van azonban némi üröm az örömben. Nyakas Gábor hangsúlyozta, hogy 2017 második felétől egyre nagyobb gondokat okoz az építőanyag hiánya a magyar építőiparnak. Heteket, olykor hónapokat kell várni bizonyos termékekre. Az igények pedig egyre csak növekednek: 2016-hoz képest 25 százalékkal nőtt az építőanyagok eladása a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Sok mindent építenek

„Minden jóban van valami rossz” – tartja a közmondás, ám vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban Hajdúnánáson is szemmel láthatók a beruházások, a fejlesztések, melyek mind-mind meghatározó elemei lesznek a városképnek a jövőben. A teljesség igénye nélkül: az új óvoda épülete, a gimnázium új tornaterme, az Ady Endre lakópark felújítása, a Termelői piac bővítése, a helyi fiatal pároknak megszépült Fecskeház, a Csokonai lakópark vagy említhető az Arany János utcai vágópont.

HBN–Harsányi zsolt