Mind kevesebben mennek tüdőszűrésre

Debrecen – A tüdőszűrés lesz a témája az Egészség Világnapok sorozat következő állomásának, március 22-én 17 órakor, ingyenes fórum keretében, a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht. Füvészkert utcai épületében.

Az érdeklődők kérdéseire Kalmár Éva tüdőgyógyász főorvos válaszol.

A tüdőszűrést a tbc visszaszorítására szervezték meg a huszadik század közepén.

A hetvenes években végezték a legtöbb vizsgálatot, ám miután rohamosan csökkent a tbc-s megbetegedések száma, illetve elsősorban a kilencvenes évekre egyre kevesebben vettek részt a szűrésen.

A tbc azonban ma is fenyegető veszély, és a harmadik világ országai mellett a volt szocialista országok egy része – köztük a hazánkkal szomszédos Ukrajna és Románia – ugyancsak jelentős mértékben fertőzött. A tuberkulózis nagyon lassan gyógyítható, létfontosságú a korai felismerés – március 24-e a tbc elleni küzdelem világnapja.

A tüdőrák szerte a világon a leggyakoribb daganatos halálok, Magyarország különösen rosszul áll az erre vonatkozó statisztikák tekintetében. A betegséget legtöbbször a dohányzás okozza; míg korábban főleg a férfiak közül szedte áldozatait, addig az utóbbi évtizedekben a nők körében is megnövekedett az e kórral küzdők száma. Ugyanakkor az erősebbik nemnél még mindig négyszer gyakrabban fordul elő.

Leginkább az 50 és 60 év közöttiek érintettek, de magas a rizikó az azbeszttel, nikkellel, krómmal, illetve egyéb ipari fémekkel, sugárzó anyaggal dolgozók körében is.

A tüdőrákok jelentős részét tüdőszűrésen fedezik fel, de mivel nagyon gyorsan kialakulhat e betegség, a hatékony szervezett szűrés nem megoldható. Viszont a 40 feletti, kockázati tényezőket hordozóknak mindenképpen ajánlott ellenőrző módszer.


Ü. Sz.