Mind a négy végtagja hiányos a kislánynak, a bíróság szerint mégsem hibáztak az ultrahangon

Nem hibáztathatók az ultrahangos vizsgálatot végző orvosok azért, mert egy hiányos végtagokkal született kislánynál nem mutatták ki a fejlődési rendellenességet – ezt mondta ki a Baranya Megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítélete. Egy hároméves bonyhádi kislánynak születése óta mind a négy végtagja hiányos, a terhesség alatt ezt mégsem vették észre az orvosok. A szakértők szerint ugyanis ultrahang-vizsgálattal sem lehet minden rendellenességet kiszűrni.

Gyimóti Zsanettnek születése óta hiányos mind a négy végtagja. A hároméves bonyhádi kislánynak nem fejlődött ki a bal alkarja, a másik kezén és két lábán egy-egy ujja hiányzik, míg a lábszára is rendellenesen nőtt. Utóbbit egy éves kora előtt megműtötték, így tanulhatott meg járni.

Pedig édesanyja rendszeresen, a kelleténél is sűrűbben járt ultrahang-vizsgálatra a Baranya Megyei Kórházba. A terhesség 12. és a 19. hetében elvégzett vizsgálatokon, amikor a végtagokat is alaposan szemügyre veszik, több orvos sem talált a magzaton semmilyen rendellenességet – ahogy a többi ultrahangvizsgálaton sem tűnt fel senkinek a genetikai rendellenesség. A család szerint az orvosok hibáztak.

Ha egy kezén lenne csak probléma, akkor elhinném, hogy tényleg nem vették észre, de hogy mind a négy végtagjával baj van, akkor azt ne mondja nekem senki, egy szakértő, egy főorvos, egy orvos se, hogy ezt nem lehet észrevenni – mondta el a Független Hírügynökségnek Gyimóti Zoltán, a kislány édesapja.

A szülők beperelték a Baranya Megyei Kórházat, kártérítési perükben a bíróság első fokon nekik, másodfokon viszont a kórháznak adott igazat. Azért, mert az orvosszakértő szerint az ultrahang-vizsgálatokkal sem mutatható ki minden rendellenesség.

Az orvosszakértővel értett egyet Winkler László, a szekszárdi Balassa János Kórház főorvosa is. A szakember a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ha valaki megfelelő képzettséggel rendelkezik, megfelelő ultrahanggéppel nézi a betegeket és nem ismer fel bizonyos fejlődési rendellenességeket, akkor az nem hiba, hanem a szűrővizsgálat természetéből adódó tény.

A Baranya Megyei Kórház idén év elején olvadt be a pécsi egyetem klinikáiba. Sem az egyetemen, sem a korábbi fenntartó Baranya Megyei Közgyűlésben nem akartak nyilatkozni az ügyről.

A bíróság döntését a család nem fogadja el, ezért a Legfelsőbb bírósághoz fordulnak jogorvoslati kérelemmel.