Milyen lesz 2060-ban?

Milyen lesz 2060-ban?
© Illusztráció: Getty Images
A KSH szerint 2060-ra kétmillióval kevesebben leszünk, és a legalább 65 évesek száma megközelíti a lakosság egyharmadát. Feltéve, hogy a tavalyi hivatalos adatok szerint nagyjából három és félszázezer külföldön tartózkodó – elsősorban fiatal – honfijaink száma nem változik, akkor még érdekesebb a helyzet, hiszen a nyolcmillióból így az egyharmadnyi 65 év feletti aránya még magasabb lesz. Ha azt is hozzáteszem, hogy a most iskolába járók több mint egyharmada mondja azt, hogy külföldre menne, ez a szám még emelkedhet. Kiss László írása.


Érdekes egy világ lesz ez, amikor az idősek lassan átveszik a hatalmat. Szándékosan nem írok nyugdíjast, mert ki tudja, lesz-e akkor majd nyugdíj. Ha a fenti arányok igazak, akkor alighanem a kitartó nyolcvanévesek tudnak majd nyugdíjba vonulni, alatta aligha, mert valakinek termelnie is kellene, meg szolgáltatni, működtetni a nagy állami gépezeteket, és fizetni az adókat.

Próbálom elképzelni, milyen is lesz ez az egész majd. Azért nehéz, mert aki 2060-ban lesz mondjuk 65, az most húszéves éppen. Ergo nem arra kell számítani, hogy a Jó ebédhez szól a nóta lesz a vezető slágerműsor, avagy a Kovács Kati és Aradszky újrafeldolgozott számaira épülnek a nosztalgiadiszkók. Ugyanis ez már akkor semmit nem fog jelenteni. Emlékszel, amikor még az volt a fő szám a tévében, hogy egy fiatalember a farkával propellerezett? Például ez is lehet majd egy kezdőmondat két 2060-as öreg diskurzusában. Vagy hogy amikor még létezett a Sziget meg a Balaton Sound! Szegény David Guetta, azóta már rég alzheimeres.

Nem tudom elképzelni öregnek a mai húszasokat. Valahogy régen úgy épült fel a társadalom, hogy az öregedés, mint olyan, beleépült a fiatalok mindennapjaiba is. Részint együtt éltek a nemzedékek, másrészt a vagyont is a családfők tartották kézben, amíg a hamut mamunak mondták. Öregedni beérkezést, nyugalmat jelentett inkább. Ma szívás. Ha megnézünk század elejei fotókat, a fiatalok úgy néznek ki rajta, mintha ránctalan öregek lennének, annyira hasonlítottak mindenben az idősekre.

Képzeljük csak el most a teletetovált hátú, lábú, kezű fiatalokat öregen. Mamókákat peckesen álló mellekkel, hiszen a szilikon kitart. És persze miért is vennének fel mást, mint a fiatalok, hiszen nyitottságban, dinamizmusban és abban a kultuszban nőttek fel, hogy a fiatalosság az elengedhetetlen, sőt kötelező. A digitális világban való jártasság sem lesz választóvíz, mert ezek az öregek hiperprofik lesznek, hiszen abban az időszakban éltek a legtöbbet, amikor még némelyest tudás kellett az infokommunikációhoz. De 2060-ra már abszolút az idiótákra szabják majd az okoseszközöket, nem kell majd ahhoz semmi, csak rágondolni erősen, mit akarunk és a komputer már teljesíti is a parancsot.

Kis gond azért lesz az éghajlattal persze akkorra. Talán pálmafák még nem lesznek Kecskemét közelében, de hogy baromi melegek lesznek nyaranta, az tuti. Tehát lehet lezseren, lengén, delfines ingesen öltözni, lehet, hogy minden nyugdíjasnak lesz otthon szörfdeszkája is. Persze lehet, hogy egyáltalán nem így lesz az egész. Mert megtáltosodik mindenki, és rettentő sok gyerek lesz. És jó sokan leszünk. Majd meglátjuk….

– Kiss László –