Milliárdos biztonság Mádon

Mád – 2005. május 5. fekete betűs napként vonult be Mád történelmébe: emberéleteket követelő özönvíz öntötte el a falut. Az ezt követő beruházás eredménye, hogy kedden átadták az új csapadék-elvezető rendszert, megnövelve ezzel a település biztonságát.

A település vezetése 2000-ben határozta el, hogy jelentős infrastrukturális beruházásba kezdenek. 2005-ben meg is ítéltek Mádnak a csapadékvíz-elvezető rendszer beruházásához több mint 1,2 milliárd forintot. Az összesen 1,35 milliárd forintba kerülő beruházást október 7-én adták át Mádon.
Galambos Imre, Mád polgármestere köszöntőjében elmondta, a 2006 nyarán megkezdett munkáknak köszönhetően összesen 24 kilométer hosszú fedett és fedetlen csapadékvíz-elvezető rendszert építettek ki a településen és a meglévő kettő mellé még egy záportározó is épült, jelentősen megnövelve ezzel a település biztonságát.

Felkészülés

A rendszert Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a település polgárainak.
– Fel kell készülnünk arra, hogy a mádihoz hasonló tragédiákat megelőzzük – mondta egyebek mellett Szabó Imre. – Elkészült a kormány közép- és hosszú távú klímastratégiája. Ebben leglényegesebb eleme, hogy mit kell tennünk települési-, regionális- és országos szinten ahhoz, hogy a globális felmelegedés okozta természeti ártalmakat mérsékelni tudjuk. A jelenleginél sokkal környezettudatosabban kell élnünk és mindent meg kell tennünk mindannyiunknak azért, hogy a globális felmelegedést lelassítsuk. Rengeteg a tennivalónk ezen a téren és nincs időnk a halogatásra. Bízom abban, hogy ez a beruházás is segít abban, hogy az itt élők biztonságban érezhessék magukat a településükön.

A beruházás

A mádi önkormányzat az 1,35 milliárd forintos vízrendezési beruházás megvalósításához 2005 végén 1,215 milliárd forint címzett támogatást nyer. Az építési munkák 2006 nyarán kezdődtek meg. A felszíni belterületi vízrendezés során egy új záportározót, több mint 24 km csapadékelvezető csatornát és mintegy 90 műtárgyat építettek meg. A csapadékot a Mád, a Máj és a Birsalmás patakokba vezetik el.
-bg-