Milliós kártérítésre kötelezték, illegális szemétszállítás miatt

Egy brit bíróság kétszázmillió forintnak megfelelő összegű kártérítés fizetésére kötelezett egy Nagy-Britanniában élő brazilt, amiért tavaly 91 konténernyi háztartási hulladékot szállíttatott Brazíliába – közölte szerdán egy brazil hírügynökség.

A 49 éves férfi egy hulladék-újrahasznosítással foglalkozó céget vezetett, de vállalkozása azóta megszűnt, és most pizzafutárként dolgozik, havi kilencszáz fontos (körülbelül 270 ezer forintos) fizetésért.


A brazil férfit a bíróság múlt héten kötelezte arra, hogy fizessen kártérítést a konténereket szállító cégnek – közölte az Agencia Estado brazil hírügynökség. Az egyebek mellett injekcióstűket, használt pelenkát, óvszereket és WC-ülőkéket tartalmazó konténereket 2009 júliusában fedezték fel környezetvédelmi nyomozók egy brazil kikötőben. A hivatalos iratokban azonban az állt, hogy a konténerek újrahasznosításra kész műanyagot tartalmaztak.

A szállítmány megsértette a veszélyes hulladékok országhatárokat átlépő szállításának ellenőrzéséről szóló, 1991-es Bázeli Egyezményt, és a brazil hatóságok kötelezték a céget, hogy szállítsa vissza a konténereket Nagy-Britanniába. Ezenkívül 225 ezer dolláros pénzbüntetést kifizetésére is kötelezték a szállítmányozási vállalatot.

A cég polgári pert indított a 49 éves Rando da Costa ellen Nagy-Britanniában, hogy visszakapja a konténerek szállítási költségeit, valamint a brazil pénzbüntetés összegét.

Da Costa a brazil hírügynökségnek elmondta, hogy nyolc embert foglalkoztató vállalata, az Anglia déli részén található Swindon városában működött, de már nem létezik. A férfi közölte, hogy jelenleg pizzafutárként dolgozik, és havi kilencszáz fontot keres munkájával. Fellebbezni akar az ügyben – tette hozzá.

Címkék: , ,