Friss hírek

2009.11.15. 11:34

Jelzõrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatás indul Zalában

<p>Jelzõrendszeres segítségnyújtó szolgáltatást indít a Vöröskereszt Zala megyében. 70 település 800 lakásába telepítenek készülékeket, amelyeken a vészhelyzetben lévõ sérült, vagy idõs emberek egyetlen gombnyomással segítséget hívhatnak. A szociális gondozók rosszullét, baleset, de akár betörés miatt is riaszthatók, és azonnal elindulnak a helyszínre.</p>

A nagykanizsai Mészáros házaspárhoz az elsõk között szerelte be a Vöröskereszt a jelzõkészüléket. Az idõs emberek többfajta betegséggel is küzdenek. Legutóbb az asszony rosszullétekor lett volna szükségük azonnali segítségre, de csak egymásra számíthattak.

"Ahogy tudtam, hoztam be az ágyra. És utána kellett az ügyeletnek szólni. Ügyelet meg attól függ, hogy hol van, eltelik két óra is, hogy kiérkezik" - magyarázta Mészáros László a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy miért igényelték a mobiltelefonok elvén mûködõ készüléket.

A Vöröskereszt uniós támogatásból építi ki a rendszert, hatvan millió forintot nyertek rá pályázaton. A készülékekért nem kell fizetni, viszont a szolgáltatásnak havi díja van. Ez jövedelemtõl függ, de legfeljebb 2500 forint lehet.

"Szerintem nagyon minimális ez az összeg azért, hogy az ember biztonságban érezze magát, meg a hozzátartozóit" - mondta Nánási Zoltánné, Mészárosék lánya.

A készülék hordozható, és egy karóra is tartozik hozzá. Riasztáshoz elég az utóbbin megnyomni a gombot, és a rendszer automatikusan azonosítja a segélykérõt. Azt, hogy ki veheti igénybe a jelzõrendszeres segítségnyújtó szolgáltatást, a szociális törvény határozza meg.

Zala megyében a Vöröskereszt néhány héten belül befejezi a készülékek telepítését, és a rendszer január elsejétõl mûködik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!