Milliókat kell(ene) kifizetnie

Debrecen – Végrehajtóval próbálja behajtani a jogerős ítélet millióit egy idős házaspár ügyvédje egy kft.-n.A társasházat felépítő cég ugyanis nem fizette ki megroggyant házban keletkezett károkért járó pénzt.

A negatív következményekért a céget „helytállási kötelezettség” terheli. Az összeg kamatokkal együtt körülbelül négy és fél millió forintra rúg. A történet négy évvel ezelőtt kezdődött Gyenge Imre és felesége, valamint a Firebird Ingatlanhasznosítási és Befektetési Kft. között. Vége azóta sincs.

Vissza a múltba

2004 májusában ezt írtuk:
Gyenge Imre és felesége a Sarló utca 10. szám alatt laknak egy kétszobás, összkomfortos házban. Tavaly szeptemberben a szomszédjukban lévő, Sarló utca 8. alatti telket megvette egy kft., s azonmód az ottani épület bontásához kezdett. A markoló elszedte a ház falától a falat, lement a földszint alá 3 méterrel, és az egész megrogyott.” Gyengéék mindezt látva szóltak az építkezésen dolgozó művezetőnek, aki átment megnézni az okozott kárt, s a repedéseket különböző időpontokban begipszelte. A házaspár otthona ezután is tovább rogyott, ezért októberben eladásra kínálták a kft. vezetőjének. Szóban megegyeztek 24 millió forintban, november elejére ígérve a 10 százalékos előleget. A két idős ember azonban foglaló helyett egy szerződésmintát kapott, megállapodás pedig végül nem köttetett. A tönkrement ház lakói kártérítést követeltek.

Részletre akarták

Bíróságra mentek hát, ott folytatódott az ügy (miközben a kis ház köré folyamatosan megépült a soklakásos társasház). A megyei testület első fokon hozott határozatának fellebbezett részét a Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta, így tavaly novemberben 3 millió 437 ezer 375 forint plusz kamat megfizetésére kötelezték a Firebird Kft.-t. Indoklásként egyebek közt az is elhangzott, hogy az „építkezés felperesekre háramló negatív következményéért az alperest helytállási kötelezettség terheli,” s nem lényeges a cég azon védekezése, hogy 2006-ban már nem minősült az ingatlan tulajdonosának.

Gyenge Imre és felesége mindeddig hiába várta a pénzt. – Kerestük pedig többször személyesen is a vezérigazgatót, de nem tudtunk vele beszélni. Az ügyvédje küldött mindössze egy levelet, amelyben részletfizetést kér, havi 500 ezer forint összegben. Mi ezt nem fogadtuk el – mondta az idős asszony.

Nem válaszolt

Hallva a történetet, a Firebird Ingatlanhasznosítási és Befektetési Kft. vezérigazgatójához fordultunk. Szabó Tamástól írásban azt kérdeztük, hogy az ítéletben foglaltak alapján miért nem teljesítette a társaság a határozatot 15 napon belül, illetve mikor szándékoznak fizetni a Gyenge házaspárnak?

Választ azonban többszöri kérésünkre sem kaptunk. Ha mégis megérkezik a tájékoztatás, arról is hírt adunk.

B. G. K.