Milliárdos üzlet a kínaiakkal

Akt.:
Az elképzelések szerint a teherforgalomban hasznosítanák a mezőkövesdi repülőteret, de hogy érkezhet-e ekkora gép valamikor is, az még a jövő zenéje
Az elképzelések szerint a teherforgalomban hasznosítanák a mezőkövesdi repülőteret, de hogy érkezhet-e ekkora gép valamikor is, az még a jövő zenéje
Budapest, Mezőkövesd – Demján Csoport és kínai partnere, a HNA Group kaput nyit Európa felé.

Repülőtereket, plazákat és kulturális központokat fognak fejleszteni Demján Sándor cégei Magyarországon a kínai HNA Grouppal – tájékoztatott közleményében a Demján Group. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cégek (egyebek között a TriGranit és az Euroinvest) nevében a magyar nagyvállalkozó stratégiai egyezményt kötött a kínai HNA Grouppal – kihasználva, hogy Budapesten tárgyalt a kínai kormányfő. A TriGranitnak eddig nem voltak kínai kapcsolatai, de most kiváló üzleti lehetőségek mutatkoznak a milliárdos magyar vállalkozó és cégei előtt főleg újabb magyarországi és kínai beruházásokhoz.

A Kínai Népköztársaság egyik legnagyobb vállalatcsoportjának számító HNA Group tevékenységi köre felöleli a légiközlekedés, ingatlanfejlesztés és –üzemeltetés, logisztika, turizmus és pénzügyi szolgáltatások területeit. A Demján Csoporttal karöltve a felek nagyszabású fejlesztéseket terveznek a logisztika, a reptérfejlesztés, a légiközlekedés, az ingatlanfejlesztés, a hotel- és bevásárlóközpont építés, a közlekedési infrastruktúrafejlesztés és a pénzügyi szolgáltatások teljes vertikumában – fogalmaz a közlemény.

Mezőkövesd is versenyez

Demján Sándor az aláírást követően hangsúlyozta: „Nagy várakozással tekintek az egyik legtőkeerősebb kínai vállalattal kezdődő együttműködésünk elé. A komoly európai tervekkel rendelkező HNA Group, kiegészülve a Demján Csoport vállalatainak Európa szerte elismert szakértelmével, jelentős beruházások megvalósítását teszi lehetővé. Kiemelt fontosságot tulajdonítok annak, hogy a jelentős mértékű beruházások eredményeként több ezer új munkahelyet hozunk létre Budapesten és számos vidéki városban. A stratégiai megállapodás lehetővé teszi, hogy hazánk valóban a Kínai Népköztársaság európai kapujává váljon.

Chen Feng, a HNA Group elnöke kiemelte: „A Hainan Airlines Peking-Budapest járata a kínai és magyar nép közötti baráti kapcsolatok ápolásának egyik meghatározó csatornájává vált. A HNA Group és a Demján Csoport közötti stratégiai együttműködés erősíti a gazdasági kapcsolatokat és elősegíti a két nép közötti barátság további erősítését.”

A mezőkövesdi reptér esélyeit tudakoló kérdésünkre Koncz Ernő, a TriGránit Management Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a cég szakértői rövid időn belül kidolgozzák a beruházás-csomag részleteit, addig egyik lehetséges helyszín sem zárható ki.

Lehetőségek

Pontosan nem jelölték meg, hogy a repülőtereket tekintve melyiknél fognak együttműködni. Nem zárható ki, hogy ez Tököl lesz, ahol az Euroinvest már korábban megvetette a lábát. Terítéken lehet még a Vas megyei Porpác is, ahol egy sanghaji befektetői csoport akar cargo repülőteret létrehozni, akár ebbe is beszállhat a HNA és a Demján Csoport. A légiközlekedési szektornál maradva szóba jöhet még Ferihegy is, hiszen a HNA nyíltan pályázik a Malévra, s így annak fő bázisán is komoly szerephez juthat – kiegészítve a német Hochtief többségi tulajdonában lévő Budapest Airport infrastrukturális beruházásait. A lehetőségek között szerepel természetesen a mezőkövesdi volt katonai repülőtér is.   

Forrás: www.ingatlanmenedzser.hu

 

ÉM-PGY


Lesz cargobázis, de még nem tudni hol

Mezőkövesd – A helyszín kiválasztása még hátra van, de az már biztos, hogy lesz ilyen központ.