Milliárdos beruházások indulnak Miskolcon

Korszerű A-kategóriás irodaházzá akarják alakítani az egykori Központi Leánykollégiumot
Korszerű A-kategóriás irodaházzá akarják alakítani az egykori Központi Leánykollégiumot - © Fotó: ÉM
Miskolc – Nagyszabású ingatlanberuházások kezdődhetnek el az idén Miskolcon, a közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyal a város költségvetéséről.

A költségvetési bevételben jelentős szerepet játszanak a helyi adóbevételek, amelyek 2010 óta folyamatosan és egyenletesen nőnek. Az elmúlt év végén minden korábbi szintet meghaladva Miskolc adóbevételei meghaladták a 15 milliárd forintot. Az elmúlt évek tendenciái alapot adnak arra, hogy az idei költségvetési terv készítésekor az elmúlt évit meghaladó bevétellel számoljon az önkormányzat. A tervek szerint az adóbevételek idén meghaladhatják a 16 milliárd forintot is.

Városüzemeltetés

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetési terve összességében 47,3 milliárd forint forráslehetőséggel számol. A költségvetési javaslatban városüzemeltetési feladatokra idén mintegy 6,2 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, amely közel 1 milliárddal haladja meg a múlt évi előirányzatot. A klasszikus városüzemeltetésre a tavalyinál 208 millió forinttal magasabb összeget költhet a város.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. részére mintegy 300 millió forint többletforrást biztosítanak, az MVK Zrt. részére pedig – az állami támogatással együtt – több mint 2,2 milliárd forint jut. Az oktatás működési feladataira az önkormányzat idén – a tervek szerint – 5,6 milliárd forintot fordít. A tavalyinál több pénz jut kulturális, közművelődési, művészeti és sporttal kapcsolatos kiadásokra: kulturális és idegenforgalmi feladatokra 4 milliárd, a sporttal kapcsolatosakra 861 millió forint jut.

Költözik a Kandó

Az önkormányzat több beruházás elkezdését és folytatását is tervezi ebben az évben, és a költségvetési terv az ezekhez szükséges saját forrást, pályázati pénzt, illetve állami támogatást is tartalmazza.

Mint ismert, a Modern Városok Program keretében hazai támogatásból folytatódik a diósgyőri vár és környezetének rekonstrukciója. Idén erre a célra a költségvetésben tételsoron szerepel a támogatás 2019. évre ütemezett mintegy 1 milliárd forint költsége, valamint az ugyanerre a célra a Nemzeti Várprogramból idén fordítható mintegy 2 milliárd forint.

A volt Központi Leánykollégium épületéből egy A-kategóriás belvárosi irodaépületet szeretne kialakítani az önkormányzat, amely Miskolc modern, emblematikus épülete is lehetne. A tervezett beruházás a leánykollégiumon kívül kiterjed a Kandó Kálmán Szakgimnázium szomszédos épületére és a mögöttük lévő parkolóra is. Úgy tudjuk, a szakgimnázium Miskolc más helyén kapna új otthont. Információk szerint szóba jött a Kós Károly Szakgimnázium épülete, illetve a Fazola Henrik Szakközépiskola kiliáni épülete.

A korszerű irodaházat tehát a két ingatlan felhasználásával alakítanák ki. A szakgimnázium épületében további irodák lesznek majd. Tartozik majd egy új, 80 férőhelyes parkolóház is a komplexumhoz.

Mint megtudtuk, az irodaház engedélyes terveinek elkészítése folyamatban van és a közbeszerzési eljárást követően az idei utolsó negyedévben a kivitelezés is megkezdődhet. A két ütemű projekt tervezett költségigénye nettó 5 milliárd forint. Az önkormányzat idei költségvetési terve 4 milliárd 325 millió forint kiadási előirányzatot tartalmaz erre a célra.

Indul az apartman projekt

Ugyancsak az idei költségvetési terv tartalmazza a Szentpéteri kapuban lévő húszemeletes lakóépület gazdaságfejlesztési célú apartmanházzá alakítását. Erre a célra a költségvetés 2,4 milliárd forintot tartalmaz, amelynek egy részét önkormányzati saját forrásból, illetve állami támogatásból szeretné finanszírozni a város.

Szaniszló Bálint


Az Észak cikke kézről kézre járt a fórumon
Miskolc - Háromféle a vélemény a belvárosba tervezett komplexumról. Örökségvédelmi szempontú kizáró okokra hivatkozva elutasította az Avalon Center Kft.-nek az Avalon Business Center megvalósítására vonatkozó kérelmét másodfokú határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal – olvashatták lapunkban, a...

Az Avalon Business Center látványterve. További képeket az eszak.hu oldalon láthatnak
Miskolc - Irodaházat építene a miskolci Szent István tér mellé a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. Terveik szerint megépül az Avalon Business Center, tudtuk meg a beruházó, a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. vezetőségétől. A cég korábban nem nyilatkozott senkinek a témába...

Az Avas szálló hátsó frontja. Elképzelni is nehéz, hogy mennyi pénz és munka kellene az épület használhatóvá tételéhez
Miskolc - Művelődési központot álmodnak az Avas szállóba bálteremmel, mozival, mint régen. „Legyen a volt Kossuth Mozi-Avas Szálló Magyarország legszebb Művelődési Központja. Ki csatlakozik? Osztani ér!”, olvasható Csóka Edit, az Ifjúsági ház munkatársa, főtanácsos, a Közgyűjteményi és Közművelőd...

A húszemeletes Miskolc emblematikus toronyháza, tervei vannak vele az önkormányzatnak
Miskolc - A toronyházban élők attól félnek, hogy lepukkant lakást kapnak cserébe. Vagy még azt sem. Törött, poros lépcsőházablakok, felfeszített, lehangoló látványt nyújtó levélszekrények, a pincéből áradó bűz, piszkos, összefirkált falak. Ez fogad bennünket a Szentpéteri kapu 70. szám alatt. A h...