Milliárdokat költene a kormány a britek megfigyelésére

12 milliárd fontot (több mint 3,7 trillió forintot) tervez a kabinet kormányzati hírközpontja (GCHQ) a britek szisztematikus elektronikus megfigyelésére költeni, tudta meg a Sunday Times című vasárnapi lap.

A kormány szándéka egy olyan adatbázis kiépitése, amely minden egyes brit internet -felhasználó szörfözési szokásait rögzítené, emellett megőriznék az e-maileket, és figyelnék a telefonhívásokat is.

A GCHQ, azaz a kormány lehallgatóközpontja eddig több mint egymilliárd fontot kapott a terv kezdeti stádiumának finanszírozására, állítja a Sunday Times. A projekt szerint több száz titkos szondát telepítenek majd a két legnagyobb internet- és mobilszolgáltató, a British Telecom és Vodafone központjaiba a zavartalan és folyamatos megfigyelés érdekében. (A BT-nél közel ötmillióan fizetnek elő a netre.)

A GCHQ adattárolási szempontból is nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen csak tavaly például a britek 57 milliárd sms-t küdtek, azaz másodpercenként 1800-at.

A brit belső elhárítás (MI5) egyelőre csak korlátozott megfigyelést folytat, és eddig minden egyes ügyet a belügyminiszternek kellett engedélyeznie.