Milliárdokat bukott a Telenor – gazdasag.hu

Negatív üzemi eredménnyel, 3 milliárdos veszteséggel zárta a Telenor Magyarország a tavalyi utolsó negyedévet – olvasható a gazdasag.hu-n. A mobilszolgáltató 2010-es egész évi árbevétele pedig a tavalyi kétszeri hívásvégződtetési díjcsökkentés miatt 11, 9 milliárd forinttal lett kevesebb a 2009-esnél, noha a telenoros előfizetések száma 36 ezerrel nőtt. A cég (használt kártyák száma alapján számított) 32,4 százalékos negyedév végi piaci részesedése némileg elmaradt az előző negyedévi szinttől és az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétele is csökkent.

A Telenor kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás nélkül számított eredménye (EBITDA) 10,4 milliárd forinttal csökkent 2009 negyedik negyedévével összehasonlítva, elsősorban az értékesítési költségként elszámolt 9,9 milliárd forintos távközlési különadó miatt.

A cég üzemi eredménye (EBIT) 12,8 milliárddal apadt az előző évhez képest, így 3 milliárdos veszteséget könyvelt el az utolsó negyedévben.

A Telenor beruházási költségei 1,1 milliárd forinttal maradtak el 2010 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A fejlesztések folytatásához a frekvenciadíjak reformjára, új frekvenciasávok megnyitására, valamint átláthatóbb, kiszámíthatóbb adózási környezetre lenne szükség – nyilatkozta Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

– Független Hírügynökség –