Sport

2015.11.19. 12:00

Teljes jogú csapattagként ünnepelt Vanczák Vilmos

Miskolc - Vanczák Vilmos júniusnál hamarabb aligha tud Magyarországra igazolni, még nem tudni, hová.

Miskolc - Vanczák Vilmos júniusnál hamarabb aligha tud Magyarországra igazolni, még nem tudni, hová.Nem mindenki tudja, hogy az Európa-bajnoki döntős részvételt kiharcoló magyar labdarúgó-válogatott keretében három olyan labdarúgó is szerepelt, akik élvonalbeli meccsen pályára léptek a Diósgyőr csapatában. Elek Ákos előző cikkünkben a sikerről, másnap Kádár Tamás következett volna, de ő kollégánk többszöri sikertelen megkeresése után sms-ben azt a választ adta, hogy pár hete úgy döntött, hogy egy ideig nem nyilatkozik egyetlen média munkatársának sem, és ezen most sem kíván változtatni.

A közelmúlt piros-fehér topjátékosain kívül Vanczák Vilmos is ott volt a válogatott keretben, igaz, ő ezúttal nem jutott szóhoz. A diósgyőri nevelésű játékos 2000-ben játszott felnőtt bajnokit a piros-fehéreknél, majd még ebben az évben a fővárosba igazolt, és előbb egy évet a Vasasban szerepelt, majd ötöt az Újpestben. Innen a belga Sint-Truidennek adták kölcsön, ahonnan 2007 nyarán a svájci Sionhoz került, és jelenleg is ezt a klubot szolgálja a vándornak nem nevezhető védő.

Megtapsolták

– Persze, biztosan jobb lett volna a pályán lenni és a kezdőcsapat tagjaként az első perctől az utolsóig játszani, de úgy alakult, hogy nekem most nem jutott lehetőség. De emiatt nem bánkódom, a keretben voltam, a válogatott tagjaként én is részt vettem a felkészülésben, és így teljes jogú csapattagként együtt örültem, ünnepeltem a többiekkel – mondta a 79-szeres magyar válogatott az Észak-Magyarországnak, majd így folytatta: – Nehéz megmondani, hogy a hosszú sorozatban ki mikor mennyit tett hozzá az eredményekhez, de nem is akarja ezt senki szétosztani, mert ez közös. Nemcsak azoké, akik a pályán voltak, nemcsak a válogatott kerettagoké, az edzőké, a vezetőké, hanem az egész magyar futballtársadalomé, beleértve a szurkolókat is, akik tényleg megérdemelték azt, hogy legyen minek örülni. Őszintén mondom: végtelenül nagy boldogság, hogy sikerült átlépnünk az árnyékunkat. Hányszor hallottuk az elmúlt években, hogy mikor jut ki végre a magyar válogatott egy világversenyre, hogy miért nem tudunk úgy játszani, ahogy az elődök. Nem mondom, hogy ezzel a magyar futball nagyjai közé érkeztek meg a maiak, de most végre kihúzhatjuk magunkat, nem fejet lehajtva kell nyilatkoznunk és azt keresni, hogy hol ronthattuk el.


Vanczák Vilmos (3) az Észak-Írország elleni Eb-selejtezőn | Fotó: Illyés Tibor, MTI


Arra a kérdésünkre, hogy Svájcban, a Sionnál is van-e hírértéke annak, hogy a magyar futball a kontinens legjobbjai között szerepelhet, Vanczák Vilmos így felelt:

– Természetesen. A klubtársaimtól kaptam idekint gratulációt, amikor visszatértem a csapathoz, megtapsoltak. Mit mondjak? Jóleső érzés volt…

Még fél év

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak a fiatalítási hulláma mellett mire számíthat a jövőt illetően egy 30 év fölötti védő, már csak azért is, mert szinte biztos, hogy ez az utolsó esélye arra, hogy világversenyen jelen lehessen.

– Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez így van. Azt nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de remélem, hogy egészséges tudok maradni, és olyan munkát végezhetek, végzek, ami alapján számít rám a kapitány – mondta Vanczák Vilmos, aki arra a kérdésre, hogy nem jutott-e eszébe az, ami Elek Ákosnak, hogy az Eb előtti hónapokban jobb lenne itthon játszani, mert így jobban a kapitány szeme előtt lenne, és nagyobb esélye lenne az Eb-re utazásának, így felelt: – De, eszembe jutott. Viszont ezzel a gondolattal nehéz eljátszani, mert tudom, hogy még fél évig él a szerződésem a Sionnál. És a klubomnál jelezték, hogy szeretnének megtartani, hiszen a csapat több fronton is érdekelt, az Európa Ligában valószínűleg sikerül továbbjutni a csoportból, és mellette még ott van a bajnokság és a kupa, úgyhogy minden játékosra szükség van. Emiatt valószínűleg jövő júniusnál hamarabb, amikor lejár a szerződésem, nem tudok hazatérni.

És hogy mi lesz ezután? – kérdeztük a válogatott labdarúgót.

– Remélhetőleg lesz Eb-részvétel, utána pedig még két-három évet szeretnék Magyarországon futballozni – jelentette ki Vanczák Vilmos, aki arra a kérdésre, hogy hol, melyik csapatban, a pályafutásának kezdőhelyszínén, Diósgyőrben (ahol Árki Gábor sportigazgató is szívesen látná) vagy kiteljesedésének klubjában, Újpesten, így felelt az Észak-Magyarország számára: – Nem erről kell döntenem, hanem az ajánlatokat mérlegre kell tennem. És itt nem elsősorban az anyagiakra gondolok, hanem arra, hogy olyan csapatban fociznék szívesen, amelynél komoly célok vannak, ahol a nemzetközi porondra való kijutás a cél, ahol szakmai sikerekért lehet és érdemes küzdeni, ahol a játékoskeret is adott ahhoz, hogy ezt el lehessen érni. A két, három év után pedig a futballban, a futballért szeretnék dolgozni, az edzői pályán. Az ehhez szükséges licenceket meg kell szereznem, és bizonyára fiatalokkal fogok kezdeni, és megpróbálom majd segíteni őket abban, hogy hasonló élményeket éljenek át, mint amelyben nekünk vasárnap részünk volt.


Miskolc - Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója szívesen látná Diósgyőrben a 78-szoros válogatott védőt. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!