Milliárdok várakra, Borsodban is

Akt.:
Milliárdok várakra, Borsodban is
Milliárdok várakra, Borsodban is
Miskolc, Mogyoróska, Ónod, Regéc, Sárospatak, Szerencs, Szögliget – Megyénkbeli várak is bekerültek a várprogramba. A diósgyőri további fejlesztése már jövőre elkezdődhet.

Jövőre indul a Nemzeti Várprogram, már megjelent az erről szóló kormányhatározat. Országszerte 32 állami tulajdonú vár újulhat meg teljesen vagy részlegesen, a program megyénkbeli műemlékeket is érint, melyek rekonstrukciója 3 ütemben történik. A programra 25 milliárd forint uniós és állami forrást szán a kormány.

Az érintett településeken érdeklődve kiderült, az ott élők eddig is szívügyüknek érezték váruk sorsát és állapotát. A szögligeti Szádvár megóvása érdekében például egyesület alakult, melynek tagjai és az önkéntesek folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a várromnál, mondta el lapunknak Üveges Attila polgármester. A Herman Ottó Múzeum régészei pedig feltárásban segédkeznek. Az önkormányzat, amikor csak lehetett, pályázott, ami szintén hozzájárult az állagmegóváshoz. A polgármester jelezte: természetesen nagyon örülnek, hogy Szádvár bekerült a programba. Szeretnének valamilyen látványelemet felépíteni, tornyot vagy kilátót, valamint a várhoz vezető utat rendbe tenni. Szükség lenne parkolóra és szolgáltatóegységekre is. Számításaik szerint mindehhez 500 millió forint kellene.

Palotaszárny

Regéc vára szintén a harmadik ütemben újulhat meg. Itt is munkák folynak már régóta. Bakos Ferenc polgármester elmondta, egy 500 milliós pályázatnak köszönhetően jelenleg is folyik az építkezés a várban, a településen pedig egy látogatóközpontot alakítanak ki. További terveik között szerepel, hogy visszaépítenék a palotaszárny egy részét, és a vár helyiségeit szeretnék programokkal, funkcióval megtölteni. Tehát a további támogatás nagyon jól jönne.

A sárospataki Rákóczi-vár is tovább épülhet-szépülhet a program keretében. Aros János polgármestertől megtudtuk, szeretnék feltárni a külső várfalat és a műemlék környezetét rendbe tenni. Ő úgy tudja, 1-1,2 milliárd forintot kapnak majd erre. Számukra is fontos a vár, hiszen a település turizmusfejlesztésének egyik alappillére.

ÉM-HE


A várak

A Nemzeti Várprogram keretén belül megújuló megyénkbeli várak:

  • Első ütem (2016): Diósgyőr
  • Második ütem (2017): Szerencs
  • Harmadik ütem (2017-2018): Ónod, Mogyoróska, Sárospatak, Szögliget, Regéc

Egy vár maximum 1,5 milliárd forint támogatást kaphat, amennyiben világörökségi helyszínen van, akkor ez az összeg 3 milliárd forintra emelkedhet.


Mi épülne Diósgyőrben? Várfal és vizesárok

A Diósgyőri vár további fejlesztése a Nemzeti Várprogram első ütemében szerepel, azaz már jövőre elkezdődhet. A megújult várat tavaly augusztusban adták át, több mint 2,7 milliárd forintból építették újjá. Korábban feltett kérdéseinkre válaszolva az önkormányzati szóvivő jelezte: a további támogatásból szeretnék visszaépíteni a várfalat, vízzel megtölteni a várárkot, valamint tervben van a műemlék környezetének rendezése is. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudtuk: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kereteiből maximum 1,5 milliárd forint támogatásban részesülhet a Diósgyőri vár.

Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába

Miskolc, 2015. július 19., vasárnap (MTI) – Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól a látogatók és zarándokok egyaránt megtekinthetik – tájékoztatta a vár sajtóreferense az MTI-t. tovább »

Nyár végére miénk a Lovagi Tornák tere is Diósgyőrben

Miskolc – A Diósgyőri vár szeretné kényelmesebbé tenni a jegyvásárlást: csatlakoztak egy online jegyvásárlási rendszerhez. tovább »

Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot

Budapest, 2015. június 30., kedd (MTI) – Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot, amelynek keretében országszerte 31 vár teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években – jelentette be L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Budapesten. tovább »

Ősszel fejeződik be a regéci vár felújítása

Regéc, 2015. május 12., kedd (MTI) – Ősszel fejeződik be az egykor a Rákócziak sasfészkének is nevezett regéci vár felújítása, amelyre az önkormányzat pályázaton mintegy félmilliárd forintot nyert – közölte a önkormányzat az MTI-vel. tovább »

Átadták a felújított várat a világörökségi Hollókőn

Hollókő, 2015. május 7., csütörtök (MTI) – Átadták a felújított középkori várat Hollókőn csütörtökön. A majdnem egy évig tartó munka eredményeként látogathatóvá vált a 700 éves vár Öregtornya, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre. tovább »