Milliárdok tűnnek el a lassítósávon – Magyar Hírlap

A kormány tétovázása miatt havonta 200 millió forint plusz terheli a költségvetést, mivel a gazdasági minisztériumnak nem sikerült eddig megállapodnia az M5-ös autópályát üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) többségi üzletrészének megvásárlásáról – írja a Magyar Hírlap.

Az államnak jelenleg 40 százalékos üzletrésze van a cégben, a fennmaradó 60-ra pedig már egy év él a megvásárlási opciója. Csakhogy az állam nevében tárgyaló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) nem tud megállapodni a többségi tulajdonosokkal (Strabag, Bouygues) így a később fizetendő összeg az útszakasz üzemeltetése miatt havonta 200 millió forinttal nő – írja a lap.

Az egyelőre szintén kérdés, hogy mi lesz hosszú távon az AKA-val. A kormány a társaság értékesítését tervezi miután megszerezte annak 100 százalékos tulajdonát, azonban az AKA-nak hitelező bankok ezt keresztül húzhatják. A 26 hitelező bank közül három azt szeretné, ha az állam garanciát vállalna a 230 milliárd forintos hitelállományra, ezt azonban a kabinet nem vállalná – írja a lap.