Milinkevics lesz megint Alekszandr Lukasenko legfõbb kihívója

Fehéroroszország legfõbb ellenzéki mozgalma bejelentette, hogy Alekszandr Milinkevics indul az államfõ ellenében a jövõ évben esedékes választáson. Alekszandr Lukasenko ((Lukasenka)) 1994 óta irányítja országát.

Alekszandr Milinkevics Szabadságért elvevezésû mozgalma azon kevés politikai szervezetek közé tartozik, amelynek engedélyezik a tevékenységét Fehéroroszországban, de a hatóságok részérõl folyamatos atrocitások érik. A tömörülés vezetõje hétfõn Minszkben jelentette be, hogy indulni kíván az államfõ ellenében a jövõ évben esedékes voksoláson. “Sok ember már belenyugodott a diktatúrába, de a többség nem akar benne élni” – mondta Milinkevics. A szervezet vezetõje kijelentette, hogy utcai tüntetéseken fognak tiltakozni, ha bármilyen jelét látják esetleges csalásoknak.

Alekszandr Lukasenko várhatóan versenybe száll ötödik mandátumáért a 10 milliós országban. Legutóbb 2006-ban választották meg – akkor is Milinkevics volt a legfõbb kihívója, de a hivatalos adatok szerint az ellenzéki vezetõ csak hat százalékot kapott. A választásokat folyamatos ellenzéki tüntetések kísérték, a hatóságok pedig több száz embert tartóztattak le. Fehéroroszországot a nyugati sajtó gyakran Európa utolsó diktatúrájának nevezi.