Mikor lesz Selmeczi-hangja az órának?

Mikor lesz Selmeczi-hangja az órának?
Nem egyszer hírt adtunk róla: a miskolci villanyrendőrnél levő, Litwin József által tervezett óra csak ideiglenesen játssza a Big Ben zenéjét. No, de már hónapok óta?

Nem egy olvasó kérdezte: hol van a megígért zene, amit a Miskolchoz sok-sok szállal kötődő zeneszerző-karmester-zongorista komponál.

A legilletékesebbet, Selmeczi Györgyöt kérdeztük meg: hol késik az óramuzsika, amely bizonyára pillanatok alatt épp oly jelképpé válna, mint maga az óra, amely alatt örömmel örökíttetik meg magukat fotósunkkal Csók az óra alatt elnevezésű játékunk-versenyünk ifjú párjai.

Baráti áron

Meglepődtünk a zeneszerző válaszán. Selmeczi György elmondta: valóban többször beszélt vele Litwin József arról, hogy de jó lenne, ha végre méltó muzsika szólna a villanyrendőrnél, ő örömmel el is vállalta a munkát – tanusíthatjuk, baráti, mondhatni szimbolikus áron –, ám hivatalos felkérést még nem kapott a komponálásra.

Péntek délelőtti telefonbeszélgetésünk során rengeteg ötletet sorolt fel Selmeczi György azok közül, amelyek az elmúlt hónapokban megfordultak a fejében. Lehetne egyetlen kompozíció, amely például óránként hangzik fel. De játszhatna az óra más dallamot reggel, mást délben, és mást este. Avagy: egyazon dallam variációi jelezhetnék hanggal az idő múlását, mondjuk ugyancsak óránként. Vagy: meríthetne Selmeczi a Miskolcot körülölelő régió népzenéiből, vagy akár Európa népeiéből. És így tovább.

Akkor tehát már csak az van hátra, hogy valaki illetékes felhívja, és megkérdezze: mikorra tudja “szállítani” a zenei ötleteket.

De olyan nagyon keresni se kell a művészt, mert jön ő maga. (Volt is, például az operafesztiválon.) Selmeczi György elmondta: szeptember 5-e és 11-e között Miskolcon lesz, a Reményi Ede Kamarazenekarral próbálja A szirén című operáját, amelynek október 5-én, a Művészetek Palotájában lesz a magyar nyelvű bemutatója. (Korábban már bemutatták: Luxemburgban.)

Talán nem kell újabb fél évig a Big Bent utánoznia a szép, miskolci órának.

SzG