Mikola szerint a szcientológusok akarják megszerezni az OPNI-t

A parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a Szcientológiai Egyház áll az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása mögött. Az egyház képviselői állítólag azzal fenyegették meg a pszichiátereket, hogy leszámolnak az egész szakmával – de valójában az OPNI 30 milliárd forintot érő telke a tét – közölte Mikola István hétfői sajtótájékoztatóján.

Az OPNI a Parlament után a második legnagyobb épület Budapesten. A szcientológusok az egyházakat védő törvények mögé bújva parttalan támadást indítottak a pszichiátria ellen, hogy megszerezzék ezt – mondta Mikola. A Fidesz arra kéri a Parlament emberjogi bizottságát, a “pszicho-irtó akcióval” összefüggésben tárgyalja a kórházbezárások ügyét, a civil szervezetektől pedig azt szeretnék, ha figyelemmel kísérnék az intézményben élő, bizonytalan sorsú emberek történetét.

Április elsejével minden idők legnagyobb kórházbezárása vette kezdetét. 16 aktív ágy, illetve 3 kórház megszűnt, 12-14 intézmény felhagyott az aktív betegellátással, további 70-80-at pedig “padlóra küldött” a kormány – fogalmazott a fideszes szakpolitikus. Az intézmények többsége aláírta az új szerződéseket, de a záradékban a bíróságtól kérik annak felfüggesztését. Az elkövetkező napokban 5500-6000 elbocsátott szakdolgozó és 1000-1500 orvos keresi a helyét, a betegek pedig bizonytalanok és szoronganak. A helyzet elszomorító – de a meccsnek még nincs vége – mondta Mikola István. A fideszes önkormányzatok jogi úton próbálnak javítani a betegek helyzetén – tette hozzá.

A szakpolitikus elmondta azt is: az utóbbi hetekben egyre több biztosítási ügynök keresi fel a háziorvosi rendelőket, hogy a megszerezze a betegadatokat. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag megkezdődött a több biztosítós, profitérdekelt egészségügyi rendszer kialakítása is, melynek óriási tétje van: az OEP 1500 milliárd forintos, közös pénzalapja. Ha ehhez egy nap hozzáfér a piac, sötét fejezet kezdődik Magyarország életében – jelentette ki a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke.