Mikola István lemond képviselői mandátumáról

Mikola István lemond képviselői mandátumáról, mivel a fideszes politikus március elsejétől az OECD nagykövete lesz. Ezt Kövér László, az országgyűlés elnöke jelentette be hétfőn a parlamenti ülésen.

Az első Orbán-kormány egykori egészségügyi miniszterének egészségügyi bizottsági elnöki tisztéről már két hete döntöttek, helyét a fideszes Kovács József tölti be.

Mikola István 2000-től 2002-ig az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje volt. 2006 óta országgyűlési képviselő, 2010-ig az egészségügyi bizottság alelnöke volt, a kormányváltás után a bizottság elnöke lett.

Mikola István OECD-nagyköveti kinevezéséről már tavaly novemberben sajtóhírek jelentek meg. Ebben a hónapban mutatta be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi kormányzat programját az ágazat átszervezéséről. Erről a tervről Mikola István akkor azt mondta: radikálisabb állami szerepvállalást képzelt el. Szerinte a tervekből és a költségvetési javaslatból is látszik, hogy 2011 a túlélés éve lesz az egészségügyben és elképzelhető, hogy igazán jelentős változásra csak 2014-ben lehet számítani.

– Független Hírügynökség –