Mikola: hazugságok és mellébeszélés az egészségügyi reformról

Nem jött be a kormány számítása, hogy a reformmal növekedni fog az egészségügyi ellátórendszer hatékonysága – mondta Mikola István, a Fidesz parlamenti képviselője csütörtökön. Szerinte az elmúlt egy hónapban a kormány sikerpropagandáját hazugságok és mellébeszélés jellemezte.

Mikola szerint az úgynevezett volumenkorlát bevezetése miatt már nemcsak a kórházak, hanem a szakrendelők sem tudják elegendő számban fogadni a betegeket, aminek következtében egyre hosszabb várólisták alakulnak ki. Elfogadhatatlannak tartja, hogy kismamáknak több hónapot kelljen várniuk például ultrahangra.

Soha akkora, 60 milliárd forint adósságuk nem volt a kórházaknak, mint amennyi most van – mondta az egykori egészségügyi miniszter. A szállítói tartozások miatt egyre több cég tagadja meg a megrendelések teljesítését, ami súlyos hiányok kialakulásához vezet – mondta Mikola. Szerinte a gyógyszer-nagykereskedő cégek kinnlevősége már elérte a kritikus pontot.

Mikola megismételte, hogy az Országos Pszichiátriai Intézet és a svábhegyi Gyermekkórház mögött ingatlanspekuláció, és a szcientológiai egyház megjelenése áll. A Fidesz politikusa szerint ebbe a sorba tartozik az a tavaszi törvénymódosítás is, amelynek értelmében a jogutód nélkül megszűnő intézmények épületeinek eladásából származó pénzt nem kell visszaforgatni az egészségügybe. Mikola úgy véli, a két nagyhírű budai kórház esetében is erről van szó.

Mikola szerint teljes kudarc a kormánynak az a terve, hogy növeli a rehabilitációs ágyak számát. Infrastruktúra és orvos hiányában azonban ezek a részlegek csak 20-30 százalékos kihasználtsággal működnek, és ugyanez a helyzet a krónikus ágyak esetében is – mondta Mikola István. Úgy véli, gyakorlatilag összeomlott az ügyeleti rendszer, mert elegendő szakember híján összevont ügyeleteket kénytelenek szervezni a kórházak, aminek következtében szemész ügyel nőgyógyászaton, belgyógyász a sebészeten.

Súlyos kritikával illette a biztosítás-felügyeletet a volt miniszter, amiért az csak a kórházakat és az orvosokat bünteti, de nem jár el az OEP-pel szemben, amikor a biztosító késve, vagy rossz helyre utalja az intézményeknek járó pénzt.

A Fidesz azt javasolja, állítsák meg a reformot, és gondolják újra az egészet a járóbeteg-ellátással, a betegfelvétellel együtt. A volumenkorlátot és a vizitdíjat pedig el kell törölni, mert egyre több ember marad ellátás nélkül – jelentette ki Mikola István.

A Fidesz politikusa végezetül elmondta, hogy ha kell, tömegdemonstrációval, fognak küzdeni a több-biztosítós rendszer bevezetése ellen, ami a kormányzati megnyilatkozások ellenére a biztosítási rendszer privatizációját eredményezi.