Mikola: felül kell vizsgálni az egészségügy eddigi szerkeszetátalakítását

Nagy hiba lenne, ha a kormány ott folytatná, ahol Molnár Lajos abbahagyta – mondta Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki tájékoztatóján. Szerinte felül kell vizsgálni, revízió alá kell vonni az egészségügy eddigi szerkezetátalakítását, aminek várhatóan az lesz az eredménye, hogy az egészségügyi miniszter legtöbb intézkedését vissza kell vonni.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke szerint felül kell vizsgálni a kórházak szerkezetátalakítását és a finanszírozási szerződéseket, a patikaliberalizációt, a Központi Biztosítási Felügyelet létrehozását, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetését. Nagy baj lenne, ha erre a káoszra építenék a több-biztosítós rendszert – tette hozzá.

Mikola István elmondta: a Fidesz most dolgozik azon a javaslaton, amely a kórházak jelenlegi finanszírozási szerződéseinek helyébe léphet. Ennek lényege, hogy az intézmények olyan nonprofit gazdasági társaságokká alakulnak, amelyekben továbbra is az önkormányzat a tulajdonos. A Fidesz javaslat kizárná annak a lehetőségét, amelyre már most is vannak “sanda próbálkozások”, hogy olyan társasággá alakuljon egy megszűnő kórház, amely magánklinikaként is részesül állami finanszírozásban – tette hozzá. A Fidesz javaslata szerint csak nonprofit társaságok szerződhetnének a biztosítóval.