Mikola: Fejezzék be a kormánypártok a színfalak mögötti alkudozást!

Méltatlan alkudozást folytatnak a koalíciós pártok a társadalombiztosítási rendszer átalakításáról 10 millió magyar állampolgár feje fölött -véli a Fidesz. Mikola István a párt egészségpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján felszólította a kormánypártokat, hogy fejezzék be a színfalak mögötti egyezkedést, és hozzák nyilvánosságra az átalakítással kapcsolatos terveiket. Az ellenzéki politikus szerint egyébként az egészségügyi reform egyre inkább súlyos emberi jogi problémává válik.

Mikola István szerint, mivel az egészségbiztosítás 10 millió magyar állampolgár és a mindekori hatalom közötti szerződés, semmilyen koalíciós megállapodás nem írhatja azt felül. Az ellenzéki párt attól tart, hogy szeptember közepén “puccs-szerűen” terjesztik majd be a koalícós pártok a parlament elé az átalakításról szóló törvényjavaslatot és azt a kormánypárti többség “parancsszóra” megszavazza majd.

Mikola István, a sajtóban megjelenő újabb Gyurcsány-csomagról megjelenő hírekről azt mondta, hogy ha valóban gazdasági társaságokká alakítják majd át a kórházakat, az újabb intézménybezárásokat és elbocsátásokat eredményez majd. Az egészségpolitikus a Fidesz nevében egyúttal Sólyom László segítségét kérte abban, hogy az államfő a környezetvédelemhez hasonlóan, az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban is vezesse le az alkotmányból, hogy a szolgáltatások színvonalából nem lehet még jobban visszalépni.