Mikola a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatát kéri az OPNI bezárása miatt

Az illetékes ombudsman, az emberi jogi, illetve a nemzetbiztonsági bizottság segítségét is kéri Mikola István ( Fidesz) a szcientológiai egyház állítólagos befolyása kapcsán. A képviselő hétfőn a parlamentben napirend előtti hozzászólásában azt kérte: segítsenek kideríteni, hogy milyen köze van az Országos Pszichitáriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának az egészségügyi reformhoz, illetve a szcientológiai egyház pszichiátria ellenes törekvéseihez. Molnár Lajos egészségügyi miniszter a szcientológiai egyházzal kapcsolatos utalásokra nem reagált, csak annyit mondott “párbeszédre van szükség a népriogatás helyett”.

Mikola István felszólalásában szégyenteljesnek nevezte az OPNI bezárását, amelyre szerinte utoljára 1945-46-ban volt példa, amikor a vörös hadsereg “pakolta ki” a pszichiátriát. A kormány most megismétli ezt a szégyenteljes időszakot – mondta Mikola István, majd elővett egy általa szcientológiai lapnak nevezett újságot, amelyből több mondatot is idézett. “Most van itt az idő, véget vetünk a pszichátriai terrornak”, “olyan garantált, végleges támadást indítunk, ami elől nem lesz hová bújni”- idézett Mikola István a lapból.

Molnár Lajos saját bevallása szerint a “harmadát sem értette” a felszólalásnak, azt mondta bárhonann is származik az idézet, zavaros volt. Az egészségügyi miniszter azt kérte Mikola Istvántól, hogy a népriogatás helyett, inkább menjen el ismét a minisztériumba hozzá és szakpoltiikai kérdésekről beszélgessenek.