Mikó-ügy – Élő láncot vonna a kollégium köré egy református lelkész

Kolozsvár, 2012. október 1., hétfő (MTI) – Élő lánc kialakítására hívta csütörtökre “felelősen gondolkozó nemzettársait” a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Sánta Imre úgy vélekedett: ötvenhét napi tüntetés és az Igazság Napja elnevezésű, szeptember 1-jén tartott tömegmegmozdulás után sem nyugtathatja meg senki a lelkiismeretét azzal, hogy teljesítette kötelességét. A Székely Mikó Kollégiumot továbbra is védeni kell.

“Tekintettel arra, hogy október 5-én Ploiestiben tárgyalják másodfokon a Mikó-ügyet, ismét itt az idő, hogy valamilyen formában kifejezésre juttassuk eltökéltségünket az ősi kollégium védelmében, ezzel is jelzést adva a nagyvilágnak, hogy igazságunkról nem mondunk le” – áll a lelkész felhívásában. Sánta Imre arra kéri “felelősen gondolkodó nemzettársait”, hogy október 4-én, csütörtökön 17 órakor jelképesen élő láncot alkotva a Székely Mikó Kollégium épülete köré, nyilvánítsák ki ismét tiltakozásukat a visszaállamosítási kísérlet ellen, és mutassák meg, hogy képesek megoltalmazni azt, amitől az “erő és hatalom” próbálja megfosztani a közösséget.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzaui Törvényszék. Megállapította: a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették.

A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait – Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet – három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes (76 millió forintos) kár megtérítésére kötelezte. Az ügyben a ploiestii táblabíróság hoz jogerős ítéletet az október 5-én kezdődő fellebbviteli per végén.

– MTI –