Miként válasszunk gumit?

A nyári gumi kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell vennünk, amelyek közül egyik bár nem elhanyagolható a költség, de a legfontosabb mégis a biztonság.

– A tavasz beköszöntével, egyre többen gondolnak arra, hogy lecserélik autójukon a téliabroncsokat, nyáriakra. Vannak akik csak leszerelik a kerekeket ésfelteszik a másikat, azonban többen akadnak olyanok, akiknek gumit kell vásárolniuk. A választásnál több szempontot kell figyelembe venni, melyek közül csupán az egyik az ár.

A legfontosabb a biztonság, ugyanis olyan abroncsot kell választani amellyel képesek vagyunk megállni még vizes úton is. Javasolt a gyártó által előírt méretű gumit választani, ugyanis ha szélesebbet választunk igaz jobban néz ki az autó, és a kanyarokban stabilabb, de erősebb lesz a gördülési zaj, és növekszik a fogyasztás, de nem utolsó sorban nagyobb terhelésnek tesszük ki a kormányművet.

Ha keskenyebb, akkor igaz, hogy kevesebbet fogyaszt majd az autó, de a fékút hosszabb lesz mivel kisebb a tapadási felület, s a kanyarokban bizonytalanabb lesz a jármű.

– Kiss Takács Béla –