Friss hírek

2009.10.13. 12:42

Kezdõdik a fûtési szezon - sok a veszélyes kémény

<p>Akár százezer életveszélyes kémény is lehet az országban, de minden tizediknek van valamilyen hibája - mondta keddi sajtótájékoztatóján Budapesten Kocsis Attila, a Kéményseprõk Országos Ipartestületének és Egyesületének elnöke. A kéményeket ma már mindenkinek saját költségen kell ellenõriztetni és javíttatni.</p>

Egy, kéményeket is gyártó vállalkozás fûtési szezon kezdete elõtt végzett felmérése szerint ma az országban minden tizedik kéménynek van valamilyen hibája, és akár százezer életveszélyes is lehet. Kocsis Attila, a Kéményseprõk Országos Ipartestületének és Egyesületének elnöke elmondta, hogy jelenleg Magyarországon több mint másfélmillió kémény van, ebbõl csak a fõvárosban található egymillió. A budapesti kéményekbõl 43-44 ezer veszélyes valamiért. Ezek közül 2008-ban 23 ezer volt életveszélyes. Ezeknél bármikor elõfordulhatott szénmonoxid-mérgezés. Kocsis Attila hozzátette: a kémények hibájából évente átlagosan húszan halnak meg az országban.

A szakemberek azt javasolják, hogy évente legalább egyszer mindeni vizsgáltassa át a kéményeket. Ezt mostantól úgy is megtehetik, hogy e-mailben kérnek segítséget. A Kéményseprõk Országos Ipartestülete és Egyesülete a Leier Hungária Kft-vel közösen hozta létre a "segélyvonalat", amelyet a [email protected] címen lehet elérni. A kémények javíttatását egyébként mindeni saját költségén tudja elvégeztetni - tette hozzá Kocsis Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!